Oasen wil membraanfiltering in Vianen

vianen • Het voormalige watertorenterrein aan het Hofplein in Vianen krijgt in de wat verdere toekomst wellicht toch weer een functie in het kader van de drinkwatervoorziening.

Watermaatschappij Oasen onderzoekt de mogelijkheid om het daar opgepompte grondwater te gaan zuiveren via een nieuwe zuiveringstechniek: membraanfiltratie.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de gemeente Vianen het terrein zou verwerven, met de bedoeling om daar woningbouw te realiseren. Maar dat plan gaat niet door.

Membraanzuivering is een compactere zuivering in vergelijking met de traditionele methode. Membraanfiltratie wordt momenteel door Oasen al gerealiseerd in Kamerik en Lekkerkerk. Volgens Huib Glerum, omgevingsmanager bij Oasen, wordt membraanfiltratie in Vianen niet zozeer uit kwaliteitsoogpunt toegepast. "Het water wordt nu gezuiverd in Lexmond en is al van uitstekende kwaliteit."

Een belangrijk motief is dat de ruimte in Vianen, na het stopzetten van de gemeentelijke woningbouwplannen, weer beschikbaar komt voor het bedrijf. Glerum: "Hierdoor kan dit relatief kleine terrein zijn functie behouden. Een grote zuiveringsinstallatie is hier namelijk niet realiseerbaar."

Het opgepompte water wordt nu nog via leidingen naar het station in Lexmond gepompt. Daar wordt het gezuiverd en weer als drinkwater teruggepompt naar Vianen. "Met de membraantechniek kan de zuivering gewoon in Vianen plaatsvinden." Het gaat om ongeveer een miljoen kubieke meter water, bij zuinig gebruik is dat genoeg voor zo'n 8000 huishoudens.

De watertoren dateert uit 1909 maar is al sinds enige jaren niet meer in gebruik voor de drinkwatervoorziening. De in gewapend beton opgetrokken toren behoort tot de eerste betonnen watertorens in Nederland en vormt een herkennings- en oriëntatiepunt van de stad Vianen, met name vanaf de bruggen over de Lek. Momenteel staat de watertoren in de steigers voor onderhoud. Het onderhoud is nodig om te zorgen dat de toren in goede staat blijft.