•
• "Roemenië kan onze hulp nog altijd goed gebruiken", weet Herman Schutrups. Foto: Peter Verbeek

Zilveren stichting doet nog steeds goed werk

vianen • Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum houdt stichting Contacten Roemenië-Vianen voor alle huidige en voormalige vrijwilligers en medewerkers een feestelijke bijeenkomst. Die heeft plaats in De Hoeksteen, op zaterdag 21 mei, van 16:00 tot 20:00 uur.

Na het afzetten van het Roemeense dictatorsechtpaar Ceausescu, eind december 1989, ontdekte de wereld pas hoe arm het land was. Het Roemeense volk had gebrek aan alles, maar vooral aan voedsel. Op particulier initiatief van Herman Schutrups en enkele anderen waren diverse transporten naar Roemenië gegaan voordat, op 19 mei 1991, de stichting Contacten Roemenië-Vianen is opgericht. "Onze opslagruimte was in de voormalige School met de Bijbel, aan de Voorstraat", vertelt Schutrups. "Naast voedselpakketten werden na verloop van tijd onder andere ook beddengoed, kleding, verbandmaterialen, naaimachines, schoolbankjes en zelfs complete inrichtingen voor operatiekamers vervoerd. De in Vianen en Everdingen ingezamelde goederen kwamen terecht in diverse plaatsen in Transsylvanië, onder andere Reghin en Gilau. Na verloop van tijd hadden we daar betrouwbare contactpersonen."

Het inzamelen van goederen, en het sorteren en verpakken door vrijwilligers, had meestal minder voeten in de aarde dan het sparen voor de transportkosten. Daarbij was de stichting vooral afhankelijk van giften. Aanvankelijk reisde met elk transport een delegatie van de stichting mee. Er waren ziekenhuizen die de spullen alleen gebruikten voor etnische Roemenen, en de zigeuners en andere minderheden aan hun lot overlieten. Die instanties kregen één waarschuwing dat alles aan de hele bevolking ten goede moest komen, en als de boodschap niet aankwam werd er niets meer afgeleverd.

"We waren daar heel streng in, en wilden precies weten wat er met de spullen gebeurde", zegt Schutrups. "Het kwam voor dat de leiding van een wees- of kindertehuis met de kleding aan de haal ging en de kinderen in lompen liet lopen. En dat was natuurlijk niet de bedoeling. Onze stichting heeft ook meegewerkt aan het realiseren van schilder- en schoenmakeropleidingen, en het leveren van materialen en gereedschappen voor timmerfabrieken, meubelmakerijen, naaiateliers en smederijen. Zodoende hebben jongvolwassenen met een uitzichtloos bestaan daar een vak kunnen leren."

Hoewel Roemenië nog steeds een arm land is zijn voedseltransporten niet meer nodig. Alleen 's winters bezorgen we nog pakketten, voor gepensioneerden en werklozen, want die worden daar behoorlijk aan hun lot overgelaten. En als niet langer gesteund hoeven worden reiken de contactpersonen nieuwe projecten aan. Destijds heeft het gezin Schutrups in Roemenië een camping opgezet met 110 standplaatsen, volledig ingerichte appartementen en een tiental luxe blokhutten. Die draait nog steeds en zorgt voor structurele werkgelegenheid.