Rioolbuizen gaan vijf jaar langer mee

vianen • De bezuinigingen op de onderhoudsbudgetten voor het gemeentelijk rioleringsstelsel hebben geleid tot meer storingen en correctief onderhoud. Dat staat te lezen in het rioleringsplan 2016-2020, dat binnenkort in de gemeenteraad aan de orde zal komen.

Voor de komende jaren zijn de onderhoudsbudgetten voor onderhoud van het vrijverval riool, de gemalen, drukgemalen en kolken daarom weer op peil gebracht. De vervangingskosten voor de riolering zijn overige beperkt. "Op basis van inspecties is de verwachte levensduur van de rioolbuizen verlengd van 55 naar 60 jaar", aldus het rioleringsplan. Door vaker de renovatietechniek 'relinen' toe te passen kan verder op de vervangingskosten bespaard worden. Bij relinen hoeft de rioleringsbuis niet te worden opgegraven. Er wordt een kunststof 'kous' in de oorspronkelijke buis geplaatst, die na uitharding de waterdichtheid of stabiliteit geheel herstelt.

Afkoppelen

De vervanging van de riolering in de wijken Monnikenhof, De Hagen en industrieterrein Zuid zal over een langere periode worden uitgespreid. Bij vervanging wordt tevens onderzocht hoe wateroverlast zo veel als mogelijk voorkomen kan worden.

Bij vervanging in de Voorstraat zal bijvoorbeeld worden afgekoppeld, zodat regenwater direct afstroomt naar oppervlaktewater. In 2016 wordt onderzocht of de verbeterd gescheiden stelsels omgebouwd kunnen worden naar gescheiden stelsels. Bij verbeterd gescheiden stelsels wordt nog een deel van het hemelwater afgevoerd naar de zuivering. Bij gescheiden stelsels wordt al het hemelwater direct afgevoerd naar het oppervlaktewater. Deze maatregel moet er voor zorgen dat minder water naar de zuivering verpompt hoeft te worden.

Er is de afgelopen jaren veel riolering geïnspecteerd en beoordeeld. Daarnaast is een grondwatermeetnet aangelegd dat inzicht geeft in de actuele grondwaterstanden. De riolering, kolken en gemalen zijn regelmatig gereinigd en geïnspecteerd.