Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat betekent het begrip Vrijstad?

vianen • De komende weken is er in het kader van het Brederodejaar een reizend festival over verbinding en verbeelding. Wat is de betekenis van het begrip Vrijstad in de tijd van de Brederodes, in de huidige tijd en wat zou het kunnen zijn in de toekomst?

Het reizend festival gaat zaterdag 7 mei van start bij De Stadshof en op zondag 8 mei bij De Prenter, in het weekend van zaterdag 28 en zondag 29 mei worden de activiteiten voortgezet in de nieuwe wijk Hoef en Haag en op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 juni wordt het festival afgesloten in kasteeltuin Batenstein.

Tijdelijke stad

Op de locatie heerst een ongedwongen festivalsfeer. "We gaan op zoek naar antwoorden op vragen over de Vrijstad, in een festival vol (live) muziek, workshops, optredens en leuke activiteiten", zegt initiatiefneemster Kirsten Robben. "Samen met de bezoekers bouwen we aan een tijdelijke stad. Zowel letterlijk als figuurlijk."

Kirsten: "De stad groeit doordat we meubels maken, hutten bouwen en de plek decoreren. De stad groeit ook omdat we ideeën bedenken, waarden bepalen, nieuwe verbindingen leggen en samen filosoferen."

Kirsten Robben is theatermaker en theaterdocent. "Ik maak theater dat dicht op je huid zit op een vernieuwende en conceptuele manier." Vorig jaar baarde ze opzien met haar 'Ode aan de oude Lekbrug', waar zo'n 35 mensen aan meewerken. Het theaterevenement werd bezocht door ongeveer 250 bezoekers. Begin april maakte Kirsten -eveneens in het kader van het Brederodejaar- het wijktheaterproject 'Vrouwen van Amaliastein'.

Hardop meedenken

Bezoekers van alle leeftijden en uit alle hoeken van de gemeente zijn welkom om hardop te denken en te dromen, creatief bezig te zijn en te ontspannen. Op zaterdag 7 mei is de Pop Up Vrijstad open van 11.00 tot 17.00, op zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Igor Krulsnor zal een goochelworkshops verzorgen. Ook zullen er workshops worden verzorgd door Dansstudio DanceArts. De bands Speechless en Cue for live verzorgen een optreden. Leninn Hernandez, student aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, zal op zondag het voortouw nemen bij de timmeractiviteiten. Op zondag wordt samengewerkt met de initiatiefnemers van DoenVianen, die elke zondagmiddag activiteiten organiseren voor de jeugd van wijk De Hagen.

Kirsten is deze week nog op zoek naar bouwmaterialen. Voor tweedehands spullen krijgt ze steun van Kringloop Zederik. Wie mee wil helpen kan een e-mail met naam, leeftijd en beschikbaarheid sturen naar kirstenrobben@hotmail.com.


q www.facebook.com/popupvrijstad