Beide organisaties gericht op versterken sociale cohesie

BOM sluit deal met DoenVianen

vianen • Deze deal is afgesproken tijdens de Beursvloer Vianen, die werd gehouden op donderdag 21 april.

DoenVianen is een initiatief van een aantal hoogopgeleide jongeren die tot dusver als vrijwilligers actief waren onder de vleugels van JeugdPunt. "We zijn 2,5 jaar geleden begonnen met de activiteiten in de Prenter en die activiteiten zijn heel succesvol", zegt initiatiefnemer Rachid Dahri. "Elke zondag komen er zo'n dertig tot veertig jongeren. Niet omdat ze gestuurd worden door hun vader, maar gewoon omdat ze dat zelf graag willen."

Tot nu waren de activiteiten vooral gericht op sport en spel, maar vanaf half mei wordt ook gestart met huiswerkbegeleiding. De jongeren krijgen ondersteuning bij rekenen, taal, wereldoriëntatie, studievaardigheden en Engels. En natuurlijk bij het leren en bij het plannen van hun huiswerk.

Behoefte

Rachid wilzich graag inzetten voor jongeren die hulp nodig hebben om hun talenten te benutten, zodat zij straks goed voorbereid de maatschappij in kunnen. "Hoewel wij ons specifiek op jongeren (van 9 t/m/ 18 jaar) richten, hopen wij hierdoor ook een grotere betrokkenheid bij de ouders te bewerkstelligen en zo de sociale cohesie in de wijk te bevorderen."

Naast jongeren uit wijk De Hagen, kunnen ook andere jongeren uit Vianen terecht in de Prenter.

Dahri weet uit de contacten met de jongeren dat er grote behoefte is aan deze huiswerkbegeleiding. "De jongeren die ik heb gesproken zijn heel enthousiast over het initiatief. Ze kunnen niet wachten totdat het echt begint."

Naast de huiswerkbegeleiding biedt DoenVianen ook diverse cursussen aan, bijvoorbeeld een cursus 'leren presenteren'. Rachid: "Wij willen met deze cursus de kinderen een kans geven om hun angst te overwinnen en hun prestatievermogen te ontplooien. Naast deze ontwikkelingen wordt er natuurlijk ook aan sport gedaan en leren kinderen om samen te werken en plezier temaken."

Stichting

"Op termijn zullen de activiteiten voor de jeugd worden ondergebracht in een aparte stichting", zegt jongerenwerker Daniël Kolenberg. "Maar daar komt best wel heel veel bij kijken. Daarom zijn we blij dat de Bewoners Organisatie Monnikenhof de groep vrijwilligers op bestuurlijk terrein gaat ondersteunen. Op deze manier kunnen ze heel veel ervaring opdoen."

Volgens voorzitter Henk Knol van de Bewoners Organisatie Monnikenhof is de samenwerking met de jongeren helemaal niet zo vreemd als het op het eerste gezicht wel lijkt. "Natuurlijk, wij houden ons bijvoorbeeld bezig met het onderhoud van het groen in de Monnikenhof. Maar uiteindelijk gaat het om veel meer, namelijk het bevorderen van sociale cohesie in de wijk. Het onderhoud van het groen is daartoe een middel, net zo goed als ook de huiswerkbegeleiding een middel is."