• Het bestuur van De Stuwruiters is trots op zijn prachtige accommodatie.
• Het bestuur van De Stuwruiters is trots op zijn prachtige accommodatie. Foto: Peter Verbeek

Gouden mijlpaal voor De Stuwruiters

hagestein • Komende zaterdag is er groot feest bij paardensportvereniging De Stuwruiters. Met een receptie, shownummers, een buffet, een wildwestshow en een feestavond voor leden en oud-leden wordt op de accommodatie aan de Hoefslag het vijftigjarig jubileum gevierd.

In het bijzijn van het voltallige gemeentebestuur is op 19 april 1966, in café De Zwaan, de oprichtingsvergadering gehouden. Twee bestuursleden van de ponyclub uit Hoornaar waren uitgenodigd om te vertellen over het aankweken van liefde bij de jeugd voor het paard, en tevens om inzicht te geven in de kosten. Die avond meldden zich veertien leden en twee donateurs aan. "Als naam is direct gekozen voor De Stuwruiters", vertelt voorzitter John Jansen. "Dat was toen een ponyclub. Onder de naam Vijfheerenlanden Noord is een jaar daarna een paardenclub opgericht. Weer een jaar later zijn beide clubs samengegaan." De jonge vereniging begon op een weilandje aan de Biezenweg. Toen daar huizen gebouwd moesten worden zwierven de leden van de ene naar de andere locatie. Los van de clubwedstrijden werd in die tijd, zij het heel kleinschalig, een concours voor aangespannen paarden gehouden. Nadat De Stuwruiters in 1978 grond kon kopen aan de Hoogewaard, is dat uitgegroeid tot één van de grootste eendaagse hippische festijnen in ons land. De aandacht voor regionale rubrieken, waaronder het kampioenschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden, was een van de charmes van dat concours. Met name Adriaan Frasa heeft zich met hart en ziel ingezet voor dat schitterende evenement, dat duizenden toeschouwers trok en bijna veertig keer is gehouden.

Grote wissel

"Ik vind het nog steeds jammer dat dit concours er niet meer is", zegt Jansen. "Het trok echter een grote wissel op onze vrijwilligers, terwijl het ook moeilijker werd om sponsors te vinden. In financieel opzicht was het echter een goudmijn voor De Stuwruiters. Ons clubhuis bestond jarenlang uit een gedeelte van de voormalige kleuterschool van Hagestein. Dat stond echter op instorten, en mede door de revenuen van het concours hebben we in 2001 een nieuw accommodatie geopend, met bestuurskamer, toiletgroep, hal, opslagruimten, keuken en een grote kantine. Onze accommodatie beschikt daarnaast over twee buitenbakken, een paddock met longeerruimte en een paardendouche."

Sinds de eeuwwisseling heeft De Stuwruiters een stabiel aantal van 120 tot 130 leden. Voor een paardensportvereniging zonder stalruimte zijn dat er heel wat. Met regelmaat worden onderlinge en opengestelde wedstrijden gehouden, met aandacht voor de disciplines dressuur, springen, mennen en western. Linda van den Wollenberg en Jolanda de Pijper zijn de paradepaardjes. Ze rijden hun dressuurproeven in de Prix Saint George.