• Ook de bestuursleden van Schoppen Aas leggen graag een kaartje.
• Ook de bestuursleden van Schoppen Aas leggen graag een kaartje. Foto: Peter Verbeek

Schoppen Aas: 40 jaar kaartje leggen

hagestein • "Het enthousiasme van bestuur en leden is de grootste kracht van Schoppen Aas, en dat houdt onze klaverjasclub al veertig jaar op de been", vertelt voorzitter Antoinette Tanuwidjaja. De kaartclub vierde haar achtste lustrum met een avondje live & cooking.

Vroeger stond, bij het kerkhof, een houten verenigingsgebouw waar eens in de maand een kaartavond werd gehouden. Eind januari 1976 zou het nieuwe dorpshuis De Biezen worden geopend, en de kaarters wilden best verkassen. Dat kon zo maar niet, want er werden alleen verenigingen toegelaten die tenminste twintig leden hadden. Zodoende is in het oude gebouw op 17 oktober 1975 een oprichtingsvergadering gehouden.

Taxichauffeur

"De negentien aanwezige mannen gaven zich op als lid", weet secretaris Cor van Dijk. "Om aan twintig te komen meldde penningmeester Aart Kool zijn vrouw Truida aan. Ze had daar geen weet van, maar is nog jarenlang aangeschoven bij de klaverjasavonden. De naam Schoppen Aas is bedacht door taxichauffeur Wim Rietveld."

De contributie bedroeg 1,50 gulden per maand en is sindsdien nauwelijks verhoogd. De huidige leden betalen 6 euro per jaar, exclusief 1,50 euro inleggeld per kaartavond. "We hadden een goede band met HTV en Everstein", vertelt algemeen bestuurslid Ronald Jansen. "Daarmee werd per toerbeurt gekaart zodat we drie klaverjasavonden per maand hadden. Tegenwoordig zijn er contacten met De Stuwruiters, Lekvogels en visclub De Reiger uit Vianen."

Het ledental van Schoppen Aas heeft lange tijd rond vijftig geschommeld. De top was net na de eeuwwisseling, toen er 66 namen op de ledenlijst stonden. Nu heeft de club ruim veertig leden. Schoppen Aas treedt sinds 1986 één keer per jaar uit de betrekkelijke anonimiteit. Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan werd toen voor het eerst een kaartmarathon gehouden: open inschrijving met vijftien bomen op één dag. "Voor dat evenement is van heinde en verre belangstelling", merkt penningmeester Jan Bout op. "De inschrijving start begin oktober, en binnen twee weken zijn alle tafels volgeboekt. We hebben ooit 156 deelnemers gehad, en nu zitten we op 140. De mensen komen niet voor de prijzen, maar voor de gezelligheid. Dankzij de middenstand van Vianen en Culemborg kunnen we altijd een grote verloting houden, en na afloop gaat bijna iedereen met tenminste één prijs naar huis. Mede door die verloting kunnen we de contributie zo laag houden, al moet ik erbij zeggen dat we alleen kaarten van oktober tot begin april. Heel bijzonder is dat we elke clubavond vier in plaats van drie bomen spelen. En net zo bijzonder is dat we in al die jaren slechts 28 bestuursleden hebben gehad!"

Peter Verbeek