• Gedeputeerde Josan Meijers en Cornelis Krayenhoff inspecteren het sluizencomplex.
• Gedeputeerde Josan Meijers en Cornelis Krayenhoff inspecteren het sluizencomplex. Foto: Peter Verbeek

Sluizenstelsel Fort Everdingen opgeleverd

everdingen • De jaarlijkse opening van het Fortenseizoen is op Fort Everdingen aangegrepen om de oplevering van het gerestaureerde sluizenstelsel te vieren.

Vanaf afgelopen zaterdag zijn alle forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie weer voor het publiek toegankelijk. Ter bescherming van de Vesting Holland is in 1815 begonnen met de aanleg van dat militaire verdedigingssysteem, dat zich uitstrekt van de voormalige Zuiderzee tot aan de Biesbosch. Onderdeel van Fort Everdingen is een uniek sluizenstelsel dat bestaat uit een inlaat- een beer- en een doorlaatsluis. Door een ingenieus waterbeheersingssysteem kon het Culemborgse Veld, de polder ten oosten van de Diefdijk, bij militaire dreiging snel onder water worden gezet. Op die manier kon een kniediepe waterhindernis van vijf tot zeven kilometer worden gecreëerd die het fort voor alle aanvallers onbereikbaar maakte. De staat van het sluizenstelsel was dusdanig slecht dat het dringend moest worden gerestaureerd.

De oplevering gebeurde in historische setting. Vergezeld door een viertal soldaten heette Baron Cornelis Krayenhoff, de grondlegger van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de vele genodigden en belangstellenden van harte welkom. Aansluitend vertelde Josan Meijers, gedeputeerde van de provincie Gelderland, dat de NHW waarschijnlijk in 2019 wordt opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Aansluitend verrichtte ze bij de beersluis de openingshandeling. Een fles bier van Duits & Lauret, die op Fort Everdingen een ambachtelijke bierbrouwerij, inclusief proeflokaal, een streekwinkel en kleinschalige recreatieve activiteiten gaan beginnen, werd het spreekwoordelijke kind van de rekening.