Burgemeester Dirk van der Borg tijdens werkbezoek Statenleden

'Regio A/V is toe aan een revival'

regio • Hij onderstreepte dat afgelopen vrijdag nog eens tijdens een werkbezoek van Zuid-Hollandse statenleden aan het gebied. "De regio is toe aan een revival."

De eenheid en toekomstige samenhang van het gebied staat behoorlijk onder druk door de mogelijke overgang van de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden naar de provincie Utrecht, maar ook doordat de gemeente Hardinxveld-Giessendam zich nadrukkelijk oriënteert op de Drechtsteden. Bij de herpositionering moet het volgens Van der Borg vooral gaan om de inhoud en niet om allerlei toekomstige structuren. De regio wil 'grenzeloos samenwerken', en zoekt daarbij verbinding met gebieden buiten de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden.

Vier thema's

Er zijn inmiddels vier thema's benoemd, waarbij die 'grenzeloze samenwerking' vorm moet krijgen. Wethouder André Landwehr van Vianen gaat zich bezighouden met het vraagstuk van de bereikbaarheid en potentie van de noord-zuidverbinding via rijksweg A27. Het onderwerp zal worden opgepakt met bestuurders en ondernemers in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Brabant.

De maritieme oost-westverbinding over de Merwede wordt opgepakt door wethouder Eeuwit Klink van Gorinchem. Ook gemeenten als Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Molenwaard en Dordrecht bij betrokken zullen worden.

Wethouder Dirk Heijkoop van Graafstroom wordt de trekker van het thema Vitaal Platteland, een vraagstuk dat ook speelt in de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard.

Wethouder Bart Bruggeman van Leerdam gaat kijken of de succesvolle aanpak van Avres (de fusienaam van de Avelingen Groep en de Regionale Sociale Dienst) ook interessant is voor de Utrechtse Lekstroomgemeenten en sociaal werkbedrijf Pauw.

Geestdrift

De 'grenzeloze' plannen zijn afgelopen week door Van der Borg en burgemeester Houtman van Leerdam gepresenteerd aan gedeputeerden Rogier van der Sande van Zuid-Holland en Mariëtte Pennarts van Utrecht. "Beide provinciebesturen waarderen onze geestdrift. Zonder geestdrift gaat het niet lukken. Er is ook durf en leiderschap nodig. Als het er niet van komt, dan zullen we onze regio niet dienen."

Het werkbezoek van de Statenleden stond vrijdag vooral in het teken van de bedrijvigheid in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden. De statenleden werden geïnformeerd over het miljardenbedrijf Damen Shipyard in Gorinchem en ook werd een bezoek gebracht aan boerenbedrijf De Heihoeve in Giessenburg.

Leerdammer

's Middags kregen de provinciale politici een rondleiding door de moderne kaasfabriek van Bel Leerdammer in Schoonrewoerd. Het bedrijf kreeg een week eerder het predicaat 'koninklijk' uitgereikt door de commissaris van de Koning, Jaap Smit. Bel Leerdammer vierde vorig jaar het 100-jarig jubileum.

Tijdens de lunch werden de statenleden uitvoerig bijgepraat over onder andere de gebiedscommissie en de agrarische natuurvereniging Den Haneker. Ook aan de orde kwam de gevaarlijke verkeerssituatie op de N216-kruising ter hoogte van Goudriaan en de verkeerssituatie bij de 'Hoge Kruising' van de provinciale wegen N216 en N214. Vanwege het sluipverkeer ontstaan hier dagelijks lange files.