• In de kantine van Everstein werd uitgebreid gesproken over NIX18.
• In de kantine van Everstein werd uitgebreid gesproken over NIX18. Foto: Peter Verbeek

Everstein wil club van NIX zijn

everdingen • Everstein wijdde afgelopen woensdag een thema-avond aan 'Alcohol en jongeren binnen Everstein'. De bijeenkomst is bezocht door een vijfentwintigtal bestuurs- en commissieleden, ouders en barmedewerkers.

De druk op gemeentes en sportverenigingen om een verantwoord alcoholbeleid na te leven wordt enorm opgevoerd. De leeftijdsgrens voor het verstrekken van alcoholische dranken aan jongeren is opgetrokken van 16 naar 18 jaar, maar dat systeem is vrijwel nergens waterdicht. Everstein wil zich in elk geval profileren als een vereniging waar iedereen zich niet alleen thuis, maar ook veilig voelt. Een van de stappen die zijn genomen is dat de tap op zaterdag pas na 12:00 uur open gaat.

Drieluik

Everstein wil echter méér, en vanuit de jeugdcommissie is het plan gekomen om het alcoholgebruik door jongeren in de breedte bespreekbaar te maken. In samenwerking met de GGD Utrecht en de gemeente Vianen gaat Everstein dit thema de komende maanden in een drieluik onder de aandacht brengen. Namens de eerste instantie hield Marja van Rooijen een inleiding over het ontmoedigen van alcoholgebruik, het aanscherpen van de drank- en horecawet en het programma van de avond. Aansluitend vertelde Marco Looyé, van de regionaal opererende verslavingsinstelling Victas, iets over het alcoholgebruik door jongeren en de gevolgen daarvan. Er zijn talloze voorbeelden van jeugdigen van 12 en 13 jaar die met regelmaat drinken. Alcohol heeft een negatieve invloed op de hersenen die nog volop in ontwikkeling zijn. Drank beïnvloedt emoties en leidt van verminderde concentratie tot verslaving.

Aansluitend werd een achttal stellingen geponeerd en besproken. De aanwezigen waren van mening dat NIX18 een goed handvat is om de grenzen aan te geven, en te vergelijken is met de tabakswetgeving. Het heeft een hele tijd geduurd voor daar voldoende draagvlak en acceptatie voor was, en dat zal hiermee niet anders mee zijn. De rol van de ouders is daarbij ook belangrijk. Bij een club als Everstein kennen bijna alle leden elkaar, en over het algemeen weet iedereen hoe oud ze zijn. Veel barmedewerkers die op zaterdag worden ingezet zijn echter erg jong, en wellicht vragen die bij twijfel over de leeftijd niet consequent naar een persoonsbewijs. Een oudere barmedewerker stelde dat hij wél vrijwilliger wil zijn maar niet een politieagent die anderen op leeftijd moet controleren. Daarnaast vroeg menigeen zich af hoe ouders dit item met hun kinderen bespreekbaar kunnen maken. In het najaar wordt daar misschien antwoord op gegeven. Dan geeft theatergroep PlayBack twee interactieve voorstellingen (eerst voor ouders, daarna voor leden van 13 jaar en ouder) om (geen) alcohol- en drugsgebruik bij jongeren bespreekbaar te maken.

fotobijschrift:

foto: Peter Verbeek

EINDE