• Burgemeester Wim Groeneweg en Marcel Verweij onthullen het parelpunt.
• Burgemeester Wim Groeneweg en Marcel Verweij onthullen het parelpunt. Foto: Bram Schoonhoven

Eerste Parelpunt in Vianen onthuld

vianen • Burgemeester Wim Groeneweg en wethouder Marcel Verweij hebben vorige week dinsdagavond bij het voormalig kasteelterrein Amaliastein het eerste Parelpunt van Vianen onthuld.

De onthulling vond plaats in het bijzijn van de gemeenteraad, het college en de ontwerper, Marcel Vroom. Het Parelpunt in Amaliastein verwijst naar het lusthof dat iets voor 1560 werd gebouwd. Amaliastein was bedoeld als zomerverblijf voor Amalia, de vrouw van Hendrik van Brederode, heer van Vianen. Het is daarmee een van de vroegste voorbeelden van een buitenplaats.

Het Parelpunt maakt onderdeel uit van in totaal acht belangrijke locaties of gebouwen in de gemeente Vianen. Door deze plekken te markeren wil de gemeente deze locaties meer onder de aandacht brengen van inwoners en bezoekers.

Met een kernachtige tekst en een afbeelding kunnen zij lezen over de geschiedenis van deze locaties of gebouwen. Met de plaatsing van de Parelpunten laten raad en college laten zien dat ze de vele landschappelijke en historische kwaliteiten van de gemeente Vianen beter op de kaart gaan zetten.


Nog zeven

In de komende periode worden de overige zeven Parelpunten in Vianen aangelegd en onthuld. Uiteindelijk worden al deze locaties met elkaar verbonden met een fietsroute. De overige parelpunten van Vianen zijn het Stadhuis, de Lekpoort, de Grote Kerk, het sluizencomplex, Fort Everdingen, voormalig kasteel Hagestein en polder Bolgarijen/De Grienden.