• Bij ne-waza-judo vindt het gevecht grotendeels op de grond plaats.
• Bij ne-waza-judo vindt het gevecht grotendeels op de grond plaats. Foto: Aangeleverd

Punten scoren met ne-waza-judo

vianen • Judo Vianen besteedt relatief veel aandacht aan het grondjudo dat vaak een ondergeschoven kindje is in de reguliere judowedstrijden.

Het ne-waza-judo, dat geen officiële wedstrijdvorm is, voorziet in deze behoefte. Zaterdag 2 april was de kick off van het judo-randoritoernooi met als wedstrijdvorm 'ne-waza' (grondtechnieken). Dit betekent dat - in tegenstelling tot een reguliere judowedstrijd - de wedstrijd zich grotendeels op de grond afspeelt. Daarnaast geldt er een aparte puntentelling en zijn nu technieken toegestaan die in het verleden in het reguliere judo niet meer waren toegestaan. Tevens zijn verwurgingen al vanaf 8 jaar toegestaan. Ook worden - in tegenstelling tot het gebruikelijke judo - straffen op de grond gegeven als de deelnemers te lang verdedigen.
Het randoritoernooi is bedoeld om de startende judoka in een vertrouwde omgeving wedstrijdervaring te laten opdoen. In de eerste groep moesten de judoka's vaak nog even op weg worden geholpen met het verloop van de wedstrijd, maar de inzet was er niet minder om. Ook voor de scheidsrechters en scorebordmedewerkers was het soms echter even wennen aan de ne-waza-wedstrijdvorm. Soms was het nog wel zoeken naar de beste aanvalstechnieken om de tegenstander succesvol te kantelen.

De volgende oorkondes werden uitgereikt: Spongebobs - Juan Pouw (100),Tara van 't Slot (50), Euroknallers - Senna Edwards (100), Rebecca Visser (150); Kaashazen:Lars Lammen (250), Banaanshake: Arco de Leeuw (250), Roos Spitse (150); Vetje Vlees: Sven Neele (300); Rock 'n' Roll-groep: David Ridderhof (50); Superman-judo: Ruben Grijpma (50).