• Bloemen en waardebonnen voor Milou van Rijn.
• Bloemen en waardebonnen voor Milou van Rijn. Foto: Peter Verbeek

Gemeente Vianen eert Milou van Rijn

vianen • Half maart is in Madrid het WK jiu jitsu voor junioren gehouden. Bij de aspiranten veroverde de 16-jarige Milou van Rijn, met duo-partner Isa Roussey, een zilveren plak.

Voor die prestatie is ze gehuldigd door wethouder Marcel Verweij en Jan Bruning (Sportraad Vianen). Als kleuter van nét 4,5 jaar trok Milou voor het eerst een judopakje aan. Het judo hield ze een paar jaar later voor gezien, en bij Comby Sport (Nieuwegein) maakte ze de overstap naar jiu jitsu. "Die groep was kleiner en gezelliger, en ik was er gauw achter dat jiu jitsu veelzijdiger en dynamischer is. Daar komt bij dat het in ons land een relatief kleine sport is, waardoor de kans op deelname aan grote (inter)nationale toernooien veel groter is", vertelt Milou."

Perikelen

Jiu jitsu kent meerdere varianten. De leerlinge van het Anna van Rijn College koos voor kata (schijngevecht) in tweetallen. Een wedstrijd bestaat uit vier series van vijf oefeningen. Haar zus was haar eerste partner, maar omdat de perikelen van de tatami ook thuis tot verhitte discussies leidden ging ze in 2014 in zee met Isa Roussey. "Die had al ervaring met jiu jitsu in duovorm. Datzelfde jaar mochten we, om ervaring op te doen, deelnemen aan het EK. Tot ieders verbazing werden we meteen derde bij de aspiranten."

Een jaar eerder was Milou Nederlands kampioene geworden bij de cadetten, en in zowel 2014 als 2015 behaalde ze nationale titels gehaald bij de aspiranten in de leeftijdsklassen -18 en -21 jaar. "En nu tweede bij de wereldkampioenschappen. In één woord: geweldig!"