• Robin Wennekes wint zeer overtuigend de sprint tijdens de Ronde van Lexmond.
• Robin Wennekes wint zeer overtuigend de sprint tijdens de Ronde van Lexmond. Foto: Jan de Bruin

Supersterke sprint van Robin Wennekes

lexmond • Robin Wennekes bewees zaterdag tijdens de 43e Ronde van Lexmond andermaal dat hij over een supersterk eindschot beschikt.

Toen de 23-jarige coureur uit Dodewaard in de kopgroep van 17 man bleek te zitten was hij degene die door de rest goed in de gaten werd gehouden. Maar toen hij in de laatste ronde al vroeg op kop kwam, kon daar toch geen mens meer overheen.

"Maar ik had ook nog heel wat over", legde de doorgaans niet al te spraakzame Wennekes na afloop geduldig uit. "Ik wist dat je in dit rondje gewoon niet te vaak moest proberen om weg te komen. Al heb ik het heus wel geprobeerd. Maar doseren was toch het toverwoord."

Nu had de winnaar wel de mazzel dat nog zo'n klasbak, ploeggenoot Jasper de Laat, in die eindsprint aan zijn wiel zat. "Maar nee, ik heb de eindsprint niet voor Robin aangetrokken", bekende de winnaar van de leidersprijs. "Dat is niet nodig. Trek ik die sprint voor hem aan, dan lopen we hooguit de kans dat Robin wordt ingesloten. Dat moesten we gewoon niet hebben. Hij kon het vandaag duidelijk alleen wel af."

De Laat won niet alleen de leidersprijs maar werd ook, ogenschijnlijk op 't gemak, tweede. De derde aankomende Wouter de Groot uit Pijnacker concludeerde heel droog: "Ach, Wennekes is gewoon te rap voor mij en De Laat te sterk. Ik koester mijn derde plek als een mooie uitslag."

Rens Tulner was vorig jaar in eigen huis nog winnaar bij de amateurs/sportklasse. De geschiedenis leek zich dit jaar te herhalen. Ook nu gaf hij de aanzet tot de beslissende demarrage. En ook nu waren het drie man die de buit zouden gaan verdelen. Maar wegrijden was er dit keer voor de Lexmonder toch niet bij. Al probeerde hij het wel. Maar vooral Johan Berk liet zich niet verrassen. Berk drukte zijn wiel net iets eerder over de eindstreep dan Tulner. De Lexmonder was niet heel rauwig om zijn tweede plaats. "Ik heb nog wat trainingsachterstand. Dus zo slecht was het vandaag niet."

Prominentenwedstrijd

Ronald van der Laar en Lennart van Houwelingen domineerden de eerste prominentenwedstrijd van de A categorie. De beide Hardinxvelders, ervaren jongens in het mountainbiken, kunnen op het asfalt ook heel goed uit de voeten. Al vroeg in de wedstrijd gingen Van der Laar en Van Houwelingen op avontuur. Ze draaiden eendrachtig samenwerkend een tempo dat voor de rest gewoon demotiverend geweest moet zijn. Al snel was duidelijk dat ze niet meer te achterhalen zouden zijn Temeer omdat hun ploeggenoten in het achtervolgende peloton elke aanval in de kiem smoorden. Met Arno Hartog als derde aankomende werd er nog wat duidelijk. Namelijk dat de mannen van de Adlas-ploeg deze zomercompetitie heel dominant aanwezig zullen zijn.


Ed van Tuijl