• Ameide-aanvoerder Leroy Franken verliest Kevin Bosch niet uit het oog.
• Ameide-aanvoerder Leroy Franken verliest Kevin Bosch niet uit het oog. Foto: Peter Verbeek

Ameide struikelblok voor Brederodes

vianen • Als alles mee had gezeten had Brederodes afgelopen zaterdag historie kunnen schrijven door, voor het eerst in de 95-jarige geschiedenis van de club, naar de tweede klasse te promoveren.

Ameide werkte echter niet mee en bezorgde de groengelen het eerste puntenverlies sinds de winterstop. Op sportpark Blankensteijn werd het 1-1, een stand die bij rust al was bereikt.

De koploper maakte de eerste vijf minuten de dienst uit, maar verviel al snel in slordig spel. Nadat Benjamin de Gans de bal na een kwartiertje uit een vrije trap naast het Termeise doel had gekopt volgde een tegenstoot over de rechterflank. Na enkele tussenstations werd Kris de Kruyk bereikt die van dichtbij raak schoot: 0-1.

Ameide, dat zijn laatste drie duels had gewonnen, zat veel beter in de wedstrijd dan de stroef draaiende thuisclub. De bezoekers wonnen de slag op het middenveld, creëerden daardoor een veldoverwicht, waren scherper en wonnen hun duels makkelijker. Bij de groengelen ontbrak het aan gif, en té veel spelers, met name de sterkhouders, haalden hun gebruikelijke niveau niet. Het leidde regelmatig tot onderling gemor. Tien minuten voor rust kopte Mike de Groot een voorzet van links op de paal, en in de rebound was René de Blok het meest alert: 1-1. Los van een schuiver van Ivo Toxopeus, waarvoor doelman Fabian den Hartog gestrekt naar de hoek moest, dwong de normaal gesproken soepel scorende Vianense ploeg niets af.

Irritaties

In de tweede helft stak Brederodes meer energie in zijn spel, maar door een zwakke eindpass hield de defensie van Ameide zich simpel staande. De gasten voetbalden naar hun mogelijkheden, maar creëerden in het tweede bedrijf geen enkele kans. Het af en toe pietluttige fluiten van arbiter De Witte zorgde bij beide elftallen links en rechts voor de nodige irritaties. De thuisclub kreeg zijn beste kansen in het laatste kwartier. Op aangeven van Kevin Kroeze had De Groot een zee van tijd om de bal te controleren en de hoek uit te zoeken, maar hij kwam niet verder dan een rollertje dat naast het doel verdween. Even later redde de sluitpost fraai op een schot van Kroeze, die de bal in de rebound op de lat prikte. Direct daarna werden de gasten gered door de paal.

"Ik vond Ameide minimaal gelijkwaardig", vertelde Brederodes-trainer Tim van Breukelen. "Hun eerste kans was meteen raak en tot de gelijkmaker viel hebben wij te weinig laten zien. Spelers die normaal een 7 of een 8 scoren kwamen nu niet verder dan een mager zesje. Hoewel Brederodes na rust goede kansen heeft gehad zat er vandaag niet méér in dan een gelijkspelletje."