• Mannenkoor De Gouwestem in actie.
• Mannenkoor De Gouwestem in actie. Foto: TimPhoto

Kaartverkoop van muzikale afsluiting Koningsdag start donderdag

Weer Oranjeconcert in Grote Kerk

vianen • De organisatie heeft het weer voor elkaar gekregen om het concert gratis aan te bieden. Dankzij: gulle sponsoren uit het lokale bedrijfsleven, gemeente Vianen en particuliere giften. Er is medewerking van het grote christelijke mannenkoor De Gouwestem uit Waddinxveen, mannenensemble The Martin Mans Formation (onderdeel van De Gouwestem), organist Martin Zonnenberg, Mark Brandwijk op de vleugel, muziekvereniging Excesior uit Hagestein, doedelzakspeler Arie Koppelaar en de solisten Jos Mans en Sterre van Boxtel. Algehele leiding is in handen van dirigent Martin Mans.

Volgens de organisatie van het Oranjeconcert is het is wel uniek te noemen om op Koningsdag, waar veelal iedereen vrij wil zijn toch een groot koor van ruim honderd zangers neer te zetten. Deze koorleden moeten immers allemaal van ver komen. En Vianen is de enige plaats waar De Gouwestem een optreden geeft tijdens Koningsdag. Het koor geeft jaarlijks veel concerten en heeft meerdere cd's op haar naam staan. The Martin Mans Formation is een apart mannenensemble dat wel onderdeel uitmaakt van De Gouwestem.

Er staat in Vianen een feestelijk concert op het programma, met bekende melodieën uit musicals, opera en het klassiek populaire segment samen met professionele solisten, afgewisseld met samenzang van bekende vaderlandse liederen. Op weg naar Bevrijdingsdag zal de medley van de bekende Vera Lynn en andere bekende songs uit die tijd niet ontbreken. Bezoekers hebben alleen toegang op vertoon van een entreekaart én het zichtbaar dragen van de kleuren rood, wit, blauw of oranje. Ongeacht in welke vorm.


Geuzenliederen

Het is niet zonder reden dat er in het voorprogramma van het Oranjeconcert bekende Vaderlandse liederen gezongen worden. Hiermee wordt ook het Brederodejaar geëerd, zo komt het lied 'Merck toch hoe sterck' voorbij, het overwinningslied van de geuzen na de geslaagde ontzetting van Bergen op Zoom in 1622. En het lied 'In naam van Oranje doe open de poort, de watergeus ligt aan de wal', over de herinname van het stadje Den Briel. De organisatie heeft ook nog een speciale activiteit op de planning staan om het Brederodejaar echt "een gezicht" te geven in het concert. Maar, wat dat precies is blijft geheim.

De kaarten zijn verkrijgbaar vanaf donderdag 14 april vanaf 10:30 uur en uitsluitend bij het Stedelijk Museum aan de Voorstraat in Vianen. Het concert begint op Koningsdag om 19:30 uur met een samenzang van bekende Vaderlandse liederen. En om 20:00 uur is de aanvang van het concert. Meer informatie is te vinden op de website van de organisatie.

q www.oranjeconcertvianen.nl