Strijd om 'Boerderij van het Jaar'

everdingen • Twee boerderijen uit Everdingen doen mee aan de strijd om de titel 'Boerderij van het Jaar'. Het gaat om Vreden Hof en Rustenburg, allebei aan de Lekdijk.

Uit de hele provincie Utrecht zijn er boerderijen aangemeld voor deze verkiezing. De deelnemende boerderijen zijn heel verschillend, van woonboerderij, kinderboerderij tot nog volop agrarisch in bedrijf. De verkiezing wordt georganiseerd door de Boerderijen Stichting Utrecht (BSU) in samenwerking met Landschap Erfgoed Utrecht. De boerderijen zijn aangemeld door de wethouders van hun gemeente. De boerderijen zijn aangemeld door de wethouders van hun gemeente. Piet den Hertog, voorzitter van de Boerderijen Stichting Utrecht: "We hebben de wethouders van alle gemeenten gevraagd om hun mooiste boerderijen aan te melden. Hiermee stimuleer je hen om na te denken over hoe belangrijk historische boerderijen zijn voor de beleving van hun gemeenten." Welke boerderijen er meedoen, is te zien op de website. Hier kunnen bezoekers aangeven of ze de boerderij een kanshebber vinden.

Deskundigen van de Boerderijen Stichting Utrecht gaan op pad om in de eerste ronde de boerderijen te bekijken en kiezen hieruit vier genomineerden. De vier genomineerde boerderijen worden op vrijdag 6 mei bekend gemaakt. Dan wordt de wedstrijd nog spannender. In de tweede ronde gaat een jury van externe deskundigen de vier genomineerden bezoeken. Tegelijkertijd kan het publiek stemmen wie de uiteindelijke winnaar wordt.

De uitslag van de wedstrijd wordt op zaterdag 28 mei feestelijk bekend gemaakt. De verkiezing Boerderij van het Jaar is een initiatief van de Boerderijen Stichting Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de provincie Utrecht.


q www.utrechtseboerderijen.nl