• Initiatiefnemer Michiel van Wezel bij de Klaverkamp.
• Initiatiefnemer Michiel van Wezel bij de Klaverkamp. Foto: Aangeleverd

Meer diversiteit, veel minder kosten

'Zelfbouw biedt veel voordelen'

vianen • Bij zelfbouw is de particulier opdrachtgever voor de bouw, zonder dat er een project-ontwikkelaar aan te pas komt.

Een veel voorkomende vorm van zelfbouw is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Daarbij verenigt een groep burgers zich in een Vereniging van Opdrachtgevers. Deze VvO verwerft de grond en bepaalt zelf als opdrachtgever met welke partijen de woningen ontwikkeld worden voor eigen gebruik en zonder winstoogmerk. Volgens Van Wezel biedt zelfbouw veel voordelen. "Toekomstige bewoners zijn nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw. Het versterkt de binding van mensen met hun woning en hun buurt. En bovendien ontstaat er meer diversiteit in het woonprogramma qua type woningen en architectuur. Ik geloof in de kracht van mensen." Het is ook goedkoper, doordat er geen ontwikkelaar met winstbejag betrokken is en er geen kosten hoeven te worden gemaakt voor o.a. de makelaar. Van Wezel: "Vaak investeren deelnemers deze besparing weer in een hogere kwaliteitsniveau, bijvoorbeeld betere materialen of architectuur." Een gezamenlijke aanpak kent ook schaalvoordelen, zowel bij de inschakeling van adviseurs als qua aannemer. "Eigenlijk komt het erop neer dat de toekomstige bewoners bij de hele ontwikkeling veel meer aan het stuur zitten. Zij hebben immers de sterkste prikkel om kwaliteit te ontwikkelen tegen een goede prijs."

Succesvol

In andere gemeenten is zelfbouw al vaak en succesvol toegepast. Van Wezel: "Gespecialiseerde adviesbureaus begeleiden meestal zulke trajecten. Ook wordt zelfbouw gestimuleerd door de rijks- en provinciale overheid. De provincie Utrecht heeft zelfs een speciaal aanjaagteam zelfbouw, dat direct is betrokken bij het initiatief in Vianen." Er hebben al diverse gesprekken plaatsgevonden tussen de gemeente, de provincie, adviseurs en Van Wezel.

Van Wezel: "We zien op dit moment kansen om een of enkele kleinschalige locaties te ontwikkelen met zelfbouw. Door nu een pilot op te zetten, kan de gemeente ervaring opdoen met zelfbouw en deze ontwikkelvorm mogelijk vaker toepassen bij een deel van de toekomstige ontwikkelingen. Zo kunnen burgers die dat willen zelf hun toekomstige woonomgeving in Vianen creëren waardoor ze voor minder geld een betere woning krijgen."

De meest kansrijke locatie is Klaverkamp, aan de buitenrand van de wijk Monnikenhof, een strook van 2200 vierkante meter. De eerste schetsplannetjes voorzien in twee tweekappers of een tweekapper in combinatie met een vrijstaande woning. "Deze locatie is zeer geschikt, omdat woningbouw volledig past in het bestemmingsplan." Er is al gesproken met de omwonenden. Die vinden het belangrijk dat er aan het eind van de Klaverkamp blijvend groen wordt ingericht, zodat zij hun groene uitzicht behouden. Een combinatie van bomen, gras, en parkeren lijkt voor iedereen acceptabel."

Sluiseiland

Ook Sluiseiland is volgens Van Wezel aan te merken als ontwikkellocatie met een groot potentieel voor zelfbouwinitiatieven. Een tweede pleitbezorger van zelfbouw in Vianen, Patrick Blankensteijn, onderzoekt hiervoor de mogelijkheden. Zijn initiatief voor Sluiseiland is gebaseerd op een verkaveling van het beschikbare grondgebied, waarin mogelijkheden worden geboden voor zelfbouwinitiatieven, die passen binnen de kaders die in de vraagspecificatie op Sluiseiland door de gemeente zijn gedefinieerd. "Ik zou graag onderzoeken of dit initiatief breed gedragen wordt", aldus Blankensteijn. "In de wandelgangen begrijp ik dat hier veel interesse voor is. Als dat echt zo is kunnen we wellicht zelfbouw een plek geven bij de ontwikkeling, eventueel in samenwerking met een andere ontwikkelaar."

Meer informatie via:


q www.zelfbouwvianen.nl.