• Gerrit Leeuwis: 'Er wordt serieus naar ons geluisterd.'
• Gerrit Leeuwis: 'Er wordt serieus naar ons geluisterd.' Foto: Dick Aanen

'Altijd bezig geweest voor het stadje'

vianen • Gerrit Leeuwis heeft zijn functie als voorzitter van de Ondernemers Vereniging Vianen (OVV) overgedragen aan Dick Barels.

Leeuwis heeft zich de afgelopen jaren het vuur uit de sloffen gelopen voor 'zijn stadje'. "Dat begon eigenlijk al in 1990", zegt de 69-jarige voormalige eigenaar van schoenenwinkel Het Panterhuis. "Samen met Leendert Wijnmaalen, toen directeur van de Rabobank, en met Wijnand Verkerk hebben we toen de stichting Voorstraat Plus opgericht. En we hebben ons toen op aanraden van professor beijverd om de supermarkten uit te plaatsen van de Voorstraat naar de Lijnbaan."


5000 uur

"Het voorzitterschap vergt veel tijd: praten, lobbyen. Ik was betrokken bij veerpontje Vrevia, bij de Sleepbootdagen. Ik heb m'n best gedaan o de Bedrijfs Investerings Zone (BIZ) voor het centrum van de grond te tillen. Ik zat in de jury van de Businessdagen en nog heel veel dingen meer."

Er is veel voorbijgekomen. "De handel is altijd in beweging. De veranderingen gaan de laatste jaren steeds sneller. Wat vroeger vijf jaar kostte, gebeurt nu in een jaar. Als je tegenwoordig een rapport maakt en er niet in een jaar mee aan de slag gaat, loop je al achter de feiten aan."

Leeuwis vindt dat er de laatste jaren veel tot stand is gekomen. "Natuurlijk: veel ondernemers zijn gestopt. Maar laten we wel wezen: er zijn stadjes waar het nog veel erger is. Gelukkig zijn er het afgelopen jaar ook weer jonge ondernemers bijgekomen. We kunnen alleen overleven als we enthousiast blijven. En het is belangrijk dat we de gunfactor kunnen handhaven. Als dat niet gebeurt, dan kom je op een hellend vlak."

Samenwerking met gemeente

Gerrit Leeuwis heeft de laatste jaren zeer goede ervaringen opgedaan in de samenwerking met de gemeente. "Er wordt de laatste jaren serieus naar ons geluisterd. En dat is wel eens anders geweest." De gemeente, de pandeigenaren en de ondernemers moeten de handen ineen steken, vindt Leeuwis. "Anders krijg je het niet meer op orde. Het betekent dat je behoorlijk moet optreden. Het winkelgebied moet gecomprimeerd worden. De spreiding van nu is dodelijk. De consument wil een prettig verblijfsklimaat. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan."

De scheidende voorzitter blijft zijdelings nog wel bij de OVV betrokken. "Maar dan alleen op projectbasis, zoals het project binnenstad, de ontwikkeling van de Lijnbaan en het project Proef Vianen. Maar ik ben wel blij dat ik van al die verplichtingen verlost ben. Ik word straks zeventig en het is hoog tijd dat jonge mensen het overnemen."