Geen Viaanse subsidie voor Brederodestoet

vianen • Gemeente Vianen verstrekt geen subsidie aan de organisatie van de Toneelroute voor het naspelen van de voorname uitvaartstoet van Walraven III van Brederode in januari 1615.

De historische stoet beleeft een revival op zondag 11 september en vormt de opening van de derde Viaanse Toneelroute. De uitvaartstatie gaat van de Buitenstad door de Voorstraat naar de Grote Kerk, net als vier eeuwen geleden. In de stoet liepen destijds ongeveer honderdvijftig mannen in rouwmantels mee: schout en schepenen, verschillende jonkheren en andere edelen, gedeputeerden en magistraten. Ook Johan van Oldebarnevelt was destijds van de partij.

Aanvankelijk ging de organisatie uit van een begroting van zesduizend euro. Op basis van dat bedrag werd een subsidieaanvraag gedaan bij de gemeente Vianen. "We hadden een mondelinge toezegging dat de gemeente drieduizend euro bij zou dragen", zegt initiatiefneemster Petra Spaninks. "Maar bij nader inzien kwam het college toch tot een ander besluit. Met name SGP-wethouder Leendert Wijnmaalen is principieel tegen het naspelen van een uitvaart. We krijgen als Toneelroute wel subsidie, maar we mogen het niet gebruiken voor de begrafenisstoet."

Het is natuurlijk een flinke domper voor de organisatie. "Doordat de gemeente geen subsidie verleent, vallen ook een aantal co-financiers af", zegt Spaninks. Inmiddels heeft de Toneelroute dankzij sponsoring van onder meer de draagbaar (door Martin Hendericks) en de paarden de begroting teruggebracht naar vierduizend euro. Het geld wordt verder gebruikt voor de aankoop van stoffen en fournituren, de banieren en de vlaggen. Om de begroting toch rond te krijgen is vorige week een crowdfunding gestart. En met succes. "Na drie dagen hadden we al elf procent van het benodigde bedrag binnen", zegt Petra Spaninks. Wie wil meehelpen om de sporen uit het verleden van Vianen tastbaar te maken, kan terecht op onderstaande site.


q www.voorjebuurt.nl/brederodestoet