• Johan van Es zet aan voor een aanvallende actie.
• Johan van Es zet aan voor een aanvallende actie. Foto: Peter Verbeek

Brederodes komt goed weg bij Sporting'70

utrecht • Het duel tussen Sporting '70 en Brederodes kreeg een uitslag waar bijna iedereen vrede mee had: 2-2. Hoewel beide elftallen daar niet veel wijzer van werden mochten de groengelen hun handen daar het meest mee dichtknijpen.

Sinds David Toxopeus hoofdtrainer is van Brederodes stapten veel Sporting-spelers over naar de groengelen. Daar komt bij dat Michel Blokker, de huidige trainer/coach van de Utrechters, volgend seizoen een contract bij Brederodes heeft getekend. Aangezien de ploegen, beide met 20 punten, een bescheiden rol in de derde klasse spelen, en strijden tegen degradatie, was deze confrontatie op voorhand niet vrij van sentimenten en spanning.

Brederodes gaf meteen vol gas. De thuisclub moest achteruit, gaf enkele hoekschoppen weg, maar kwam niet in serieuze problemen. Na een kwartier kwam de wedstrijd in balans. Matthew Gabriël kon niet profiteren van een mispeer van de Utrechtse doelman Auke Gorter terwijl collega Dylan te Niet uitstekend reageerde op een geplaatste kopbal van Berend Mulderije. Op het halve uur had Tasos Iltsidis pech dat zijn schot uit de tweede lijn via de lat over het vijandelijke doel verdween. Sporting '70 had achterin een groot lengte-overwicht, en de hoge ballen die Brederodes met regelmaat naar voren pompte waren steeds een prooi voor de potige verdedigers. Aanvallend kwam de thuisclub, vooral over de linkerflank, regelmatig door. Keeper te Niet kwam daar niet door in moeilijkheden, maar had het toch wat drukker dan de sluitpost van Sporting '70.

Kluitjesvoetbal

Na de pauze verzandde de wedstijd vaak in kluitjesvoetbal: veel spelers op weinig vierkante meters die niet uit de voeten konden, terwijl er op andere plaatsen een overdosis aan ruimte was. Nadat Johan van Es de bal via een verdediger naast het doel had geschoten tekende hij in de zevende minuut met een fraai lobje over keeper Gorter voor het openingsdoelpunt: 0-1. Het voetbal werd er daarna niet beter op: rommelig, weinig overleg en wilde trappen over en weer. Brederodes wisselde Gabriël voor Edin Sylejmani, terwijl Sporting '70 een dubbele wissel toepaste. Amper twee minuten later werkte een van die invallers, Daan Grimbergen, de bal na een voorzet van rechts in het Vianense doel: 1-1. Die treffer deed de thuisclub goed en pakweg tien minuten later kopte Grimbergen de 2-1 in de touwen. Het spel van Brederodes werd onrustiger. De ballen die naar voren werden gejast kwamen net zo hard weer terug. Op slag van tijd maakte doelman Gorter een cruciale fout door de bal neer te leggen en weer op te pakken. Dat spelbederf brak Sporting '70 op. Ofschoon het Utrechtse doel nagenoeg was dichtgespijkerd vond Adil Ahabbad het enige gaatje dat niet was afgedekt: 2-2.

Peter Verbeek