Raad Vianen: meer ruimte voor bedrijvigheid

VIANEN • Er komt meer ruimte voor horeca en grootschalige en volumineuze detailhandel op de bedrijventerreinen in Vianen. De gemeenteraad ging vorige week dinsdag akkoord met de visie 'Samen Verder'.

De bedrijventerreinen in Vianen zijn ooit gebouwd en aangelegd als industrieterrein, terwijl in de huidige tijd meer gevraagd wordt om gemengd gebruik. Het is volgens de visie niet logisch om volumineuze artikelen te koop aan te bieden op de Voorstraat. Bij volumineuze artikelen moet gedacht worden aan bijvoorbeeld meubels, auto's en keukens. Grootschalige detailhandel betekent dat een winkelformule een groot winkeloppervlakte nodig heeft, die niet voorhanden is in de Voorstraat. Ook de bevoorrading van dit soort winkels in de Voorstraat zou een probleem zijn. Voorbeelden zijn de Mediamarkt en de Action.

Ook komt er meer ruimte voor grootschalige horeca, bijvoorbeeld wereldrestaurants, dancings en bowlinghallen. Verder gaat de gemeente ruimhartiger om met aanvragen voor horeca die ondergeschikt is aan de hoofdfunctie van het bedrijf, zoals nu al de praktijk is bij Miele en bij de Makro.

De raad ging dinsdag nog wel akkoord met een motie van CDA en VVD om vormen van ketenintegratie mogelijk te maken. Het gaat om activiteiten waarbij bedrijven zonder tussenpersonen direct contact hebben met consumenten, bijvoorbeeld in de vorm van een showroom, een experience centre, een afhaalpunt of een verkooppunt.

Belemmering

Volgens Arie de Groot, woordvoerder namens D66, was van mening dat er bij het zoeken naar mogelijkheden best nog iets verder kan worden gegaan. Het college zou volgens hem bijvoorbeeld ook moeten onderzoeken of de gemeente Vianen buiten de algemeen geldende wetten en regels ook eigen regels heeft die voor bedrijven een belemmering vormen zich in Vianen te vestigen. Hij kon zich voorstellen dat de plaatselijke verordening Winkeltijdenwet een belemmering zou kunnen zijn als IKEA zich zou willen vestigen in Vianen. De Groot diende een amendement in, maar die werd niet gesteund door de andere partijen.