• Esther en Hans de Goeij met de grillworsttaart.
• Esther en Hans de Goeij met de grillworsttaart. Foto: Peter Verbeek

Gouden Slagersring voor De Goeij?

vianen • Met zijn grillworsttaart is Hans de Goeij één van de vijf ambachtelijke slagers die is genomineerd voor de Gouden Slagersring.

Uit de vele bekers in zijn winkel aan de Voorstaat blijkt dat De Goeij vaak deelneemt aan wedstrijden. Met zijn Amsterdamse ossenworst werd hij zelfs diverse keren landskampioen. Zijn laatste grote succes behaalde hij vorig jaar, toen hij Provinciekampioen Utrecht van de Slavakto werd. "Met grillworst, die ik 35 jaar geleden leerde maken toen ik nog een slagersleerling was, heb ik nooit aan wedstrijden meegedaan. Misschien wel een kwart eeuw geleden heb ik een bruidstaart van grillworst gemaakt, en die viel zowel letterlijk als figuurlijk in de smaak", vertelt Hans de Goeij. "Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan heeft de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie een wedstrijd uitgeschreven. Het leek me wel aardig om daar aan mee te doen, en zodoende ben ik teruggevallen op die taart van destijds."

De Goeij, die ook niet eerder meedeed aan de wedstrijd om de Gouden Slagersring, die al sinds 1953 wordt gehouden, moest een feestelijk en innovatief vleesgerecht maken met aanzienlijk minder zout dan gebruikelijk. "Normaal is dat achttien tot twintig gram per kilogram, en nu slechts veertien. Dat lijkt maar een gering verschil, maar zout is de belangrijkste smaakversterker. Een reductie van ruim dertig procent is dus best veel."

In plaats van het worstdeeg in een plastiek darm te persen vulde Hans de Goeij er nu een taartvorm mee. Ook maakte hij er zes taartpunten van. Die zijn eerst voorgegaard om de vorm te behouden en vervolgend egaal bruin gegrilld. Esther de Goeij verzorgde de decoraties, bestaande uit van tomaat gemaakte roosjes, kruidenboter en peterselie.

"Vier van de vijf genomineerden wonen dichtbij bij elkaar in plaatsen aan de Lek: Groot-Ammers, Ameide, Vianen en Culemborg", vertelt De Goeij. "Stuk voor stuk zijn we vakfanaten die het ambacht hoog willen houden en uit willen dragen. We kennen elkaar, gunnen elkaar het succes, maar op maandag 4 april willen Esther en ik tóch graag met die ring naar huis gaan!"