• V.l.n.r. Paul Reusch, Bas Baars, Marcel Verweij en Rob van der Wiel.
• V.l.n.r. Paul Reusch, Bas Baars, Marcel Verweij en Rob van der Wiel. Foto: Dick Aanen

Ponthoeve startpunt van fiets- of wandeltocht

Nieuwe TOP in Vianen voor recreanten

vianen • De TOP werd in gebruik genomen door de Viaanse toerismewethouder Marcel Verweij, Bas Baars van de Ponthoeve, bestuursvoorzitter Paul Reusch van Vrevia (veerdienst) en door bestuurslid Rob van der Wiel van VVV Vianen. Er was veel belangstelling voor de onthulling van de twee grote informatieborden.

Met de opening van de TOP in Vianen wordt het netwerk van de TOP's in de provincie Utrecht verder uitgebreid. De TOP's in Utrecht-West zijn net als in Zuid-Holland te herkennen aan de stalen halm van ruim 5 meter hoog. De realisering van TOP Vianen – De Ponthoeve is een voortvloeisel van de opgave uit het Gebiedsprogramma Utrecht-West 2012-2015.

Startpunt

Een TOP is een startpunt waar recreanten de auto kunnen parkeren om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en er is horeca in de buurt.

De fiets- en wandelroutes die bij een TOP starten, laten de recreant kennismaken met de mooiste plekjes in de regio. In totaal zijn er nu met de opening van de TOP in Vianen 51 TOP's met een stalen halm in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Er waren heel wat organisaties betrokken bij de realisatie van dit TOP-punt, zoals de provincie Utrecht, het project Top Routenetwerk, wandelaarsorganisatie Te Voet, stuurgroep Vianen Promotie, voetveer Vrevia, het Stedelijk Museum Vianen en de VVV.

Strategische toekomstvisie

Het realiseren van deze TOP past volgens wethouder Marcel Verweij uitstekend in de strategische toekomstvisie 'Vianen 2025' waarin de gemeente Vianen investeert in de vitaliteit en dynamiek in de Vrijstad Vianen door economie en toerisme te ontwikkelen. "Het realiseren van deze TOP is een mooi voorbeeld van hoe wij toerisme kunnen ontwikkelen en verwachten wij een doelgroep te bereiken die tot op heden nog onbekend is met Vianen."

Volgens Verweij heeft Vianen voor de wandelaar en fietser veel te bieden. "Doordat wij bijzondere historie hebben, mooi en weids groen en het water een centrale plek in neemt binnen de gemeente. Mooie elementen om een dag te genieten."

Stimulans

Eigenaar Bas Baars van pannenkoekenboerderij De Ponthoeve gaat ervan uit dat de TOP een extra stimulans is voor recreanten om naar dit rivierengebied te komen. "Vianen/Vreeswijk is zeker een bezoek waard voor wandelaars en fietsers die niet zo bekend zijn met het rivierengebied."

Stichting Vrevia is eveneens blij met de komst van de TOP in Vianen. Nu realiseert de veerdienst al zo'n 130.000 overtochten per jaar en dat zullen er in de toekomst alleen maar meer worden.

Voorzitter Paul Reusch: "We verwachten dat dit prachtige gebied nog veel meer gebruikt zal gaan worden voor recreatie, vooral door fietsers uit Vianen, Nieuwegein en de buurgemeenten. Vrevia verzorgt dan een leuke, ontspannende en snelle verbinding over de Lek."

De TOP in Vianen is tot stand gekomen dankzij financiële bijdragen van de provincie Utrecht, de gemeente Vianen, pannenkoekenboerderij De Ponthoeve en stichting Vrevia (veerpont). Daarnaast heeft de Rotary Vreeswijk-Vianen een watertappunt gesponsord. Dit watertappunt wordt medio 2016 toegevoegd aan de TOP. De Stichting TOP Routenetwerken is projectleider voor de TOP's.

Daarnaast is de gemeente samen met de bewoners van de Buitenstad in gesprek over de verdere ontwikkeling en het onderhoud van dit gebied

.