Grutto's spotten in Lekuiterwaarden

vianen • Natuur- en vogelwacht Vijfheerenlanden organiseert zaterdag 19 maart in het kader van het 'Welkom Grutto Weekend' een excursie naar de Lekuiterwaarden om grutto's te zien.

Het 'Welkom Grutto Weekend' is een initiatief van de Vogelbescherming. Het doel is om het kijken naar vogels te stimuleren door het leuk en laagdrempelig te maken. De organisatie heeft zoveel mogelijk natuurorganisaties opgeroepen om activiteiten te organiseren. De excursies zijn bij voorkeur gratis, laagdrempelig en kleinschalig. De grutto werd eerder door het Nederlandse publiek verkozen tot 'nationale vogel'. De merel werd tweede, gevolgd door de huismus. De verkiezing werd uitgeschreven door het VARA-programma Vroege Vogels.


Uit Afrika

Deze weken komen de grutto's terug uit Afrika, en voor ze gaan broeden in hun eigen weiland, verblijven ze nog enkele weken in de uiterwaarden om uit te rusten en aan te sterken. De excursie van natuur- en vogelwacht Vijfheerenlanden is gericht op kinderen vanaf ongeveer acht jaar en andere beginnende vogelaars. Verzamelen kan vanaf 09:00 uur in de Schaapskooi in Schoonrewoerd.

Vervolgens vertrekken de deelnemers in eigen vervoer naar de Lekdijk, aan de westkant van fort Everdingen. Wie wil, kan een verrekijker van de vereniging gebruiken. Na afloop, om ongeveer 11:30 uur, is er nog gelegenheid in de Schaapskooi wat te drinken en na te praten.

Inlichtingen en opgeven bij Chris Kramer (0345-619684 of ckramer01@hetnet.nl).


q www.welkomgrutto.nl.