• Onder toeziend oog van hoekman Leendert Wijnmaalen komt een match tot stand.
• Onder toeziend oog van hoekman Leendert Wijnmaalen komt een match tot stand. Foto: Aangeleverd

Beursvloer moet bruisen van energie

vianen • Op donderdag 21 april wordt in het stadhuis van Vianen voor de derde maal een beursvloer gehouden. De beursvloer is een plaats waar verschillende werelden elkaar ontmoeten: bedrijven, zzp'ers, maatschappelijke en vrijwilligersorganisaties.

Initiatiefnemers zijn de gemeente Vianen, Vereniging van Bedrijven Vianen en omgeving, Ondernemers Vereniging Vianen, Zorgspectrum en Stichting Welzijn Vianen. Tijdens het evenement worden vraag en aanbod in de meest brede zin verhandeld: menskracht, kennis, toegang tot netwerken, materiaal, creativiteit of faciliteiten. De portemonnee blijft daarbij gesloten.

De twee vorige edities van de Viaanse beursvloer waren zeer succesvol. "Vorig jaar waren er 34 deelnemende organisaties", zegt Piet Daalhof van de gemeente. In totaal kwamen maar liefst 68 matches tot stand." Net als voorgaande jaren wordt ook het stadhuis ook dit keer weer opengesteld voor de deelnemende organisaties en bedrijven. Er is geen limiet gesteld aan het aantal deelnemers. "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd", zegt Daalhof.

Felbegeerde spullen

Twee uur lang zoeken vertegenwoordigers van vrijwilligersorganisaties het bedrijf of de organisatie die hen aan de felbegeerde spullen, adviezen of menskracht gaat helpen. Ze stellen zich aan de andere partij voor en proberen deze te interesseren in een match: een dienst en een wederdienst. Hoekmannen brengen partijen bijeen. Iedereen praat met iedereen. De matches worden vastgelegd door een notaris. Daalhof: "Eén van de leukste matches van vorig jaar was die tussen Miele en Stichting Welzijn Vianen. Miele bood een kookworkshop aan voor zestien personen in ruil voor een cursus Mindfulness voor twee keer tien personen."

Volgens Adrie Vermaas van Stichting Welzijn Vianen zijn vrijwilligersorganisaties de smeerolie van de samenleving. "Zij zorgen ervoor dat zaken worden opgepakt die anders blijven liggen." Maar ze komen eigenlijk altijd twee dingen te kort: menskracht en geld. Met de diensten van de aanbieders kunnen zij hun organisatie verder professionaliseren. Vermaas: "Het leuke van zo'n beursvloer is dat op zo'n dag bruist van de energie. Dat is prachtig om te zien."

Bedrijven hebben er baat bij de juiste partners te ontmoeten, waarmee zij projecten in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen kunnen realiseren. "Betrokkenheid bij de gemeenschap draagt immers bij aan een positief imago en zorgt voor extra binding met de eigen medewerkers. De goodwill die een bedrijf hiermee zowel intern als extern opbouwt is vanuit communicatief oogpunt van onschatbare waarde."

q www.beursvloervianen.nl