• Frank de Kleer speelt muziek met een Roma-familieorkest.
• Frank de Kleer speelt muziek met een Roma-familieorkest. Foto: Aangeleverd

'Muziekstad Reghin indrukwekkend'

vianen/reghin • Frank de Kleer van theater & gitaar-, ukelele- en goochelwinkel 't Pakhuis is van plan om gitaren en ukeleles te gaan importeren vanuit de Roemeense stad Reghin.

Hij bracht vorige week een bezoek aan de Viaanse zusterstad, samen met burgemeester Wim Groeneweg. De Kleer is erg gecharmeerd van de kwaliteit van de Roemeense muziekinstrumenten. "Reghin is een echte muziekstad. Ze gebruiken daar authentiek ceder-, kersen, mahonie- en vurenhout uit de eigen streek. Die soorten zijn werkelijk van een fantastische kwaliteit. "Waarom instrumenten uit China halen als in onze zusterstad prachtige instrumenten worden gemaakt van kwaliteitshout uit de eigen regio?" Volgens De Kleer is het importeren van muziekinstrumenten een mooie manier om de vriendschapsbanden tussen Vianen en Reghin te versterken. De Kleer en Groeneweg waren onder de indruk van de ambachtelijke muziekinstrumentenfabriek in Reghin. "Uniek is dat de personeelsleden eigenaar zijn van de fabriek." De Kleer speelde in het museum van Reghin samen met een klein Roma-familieorkest, een vader met zijn twee zoons. "Ik heb zelf nog wat Spaanse gitaarmuziek laten horen. Die kennen ze daar helemaal niet."

De Kleer werd ook dit keer getroffen door de armoede in Roemenië. "Roemenië ligt in Europa, maar toch heb je steeds het idee dat je in een andere wereld bent beland." Ook stond een ontmoeting met burgemeester Maria Precup op het programma. "Zij is een sociale vrouw, die iets wil doen aan bestrijding van de armoede in Reghin. Ik hoop dat ze komende zomer wordt herkozen."