• Rietje en Frits leerden elkaar dertig jaar geleden kennen op een dansavond.
• Rietje en Frits leerden elkaar dertig jaar geleden kennen op een dansavond. Foto: Janneke Boogaard

DJ Rietje (75) voelt de wensen van haar publiek goed aan

Van Dorus tot DJ Tiësto

Dat Frits (bijna 83) een interview voor haar heeft geregeld, vindt Rietje (75) maar niks. "Ik heb al vaker in de krant gestaan. Maak maar een verhaal over hém, want hij verzorgt al sinds we elkaar kennen de apparatuur. Dat zou ik nooit alleen kunnen. Ik weet wel een kop voor boven het artikel: 'Al dertig jaar aan de zijde van DJ Rietje'."

Want daar hebben we het over: Rietje van der Schaaff is discjockey, en wel één van de oudste van het land. Drie keer in de maand draait ze op vaste dansavonden in de regio: in Everdingen, Vianen en Buurmalsen. "Ze heeft een trouwe schare fans", vertelt Frits gloeiend van trots.
Als fervent stijldanser weet Rietje precies welke nummers goed dansbaar zijn. Slowfox, chachacha, wals. "Maar ook losse dansjes, dus iedereen kan meedoen", begint Rietje dan toch maar te vertellen. "Ik zeg vaak tegen het publiek: 'als je vanavond niet gedanst hebt, is het je eigen schuld'. Sommige mensen komen bewust alleen maar kijken naar de paren die op bijna professioneel niveau dansen. Dat is een genot om te zien. Maar ook stellen die jaren geleden dansles hebben gehad en alleen de basispassen kennen, hebben het naar hun zin. Juist de mix tussen ervaren en onervaren is heel leuk op die avonden."

Zowel Frits als Rietje kwam ooit zelf als bezoeker op die gezelligheid af. Rietje: "Bij ons thuis was er vroeger geen tijd en geld voor pleziertjes. Ik was de één na oudste van zeventien kinderen. Gewerkt moest er worden, op het land en daarna in de fabriek om geld binnen te brengen." Pas nadat haar eerste huwelijk stuk was gelopen, trok Rietje de stoute schoenen aan en ging ze naar een dansavond in de Open Hof in Culemborg. "Voordat ik het wist zat ik in het bestuur en stond ik plaatjes te draaien."
Op één van die avonden liep Frits langs de Open Hof. "Een beetje met mijn ziel onder mijn arm, want mijn vrouw was het jaar daarvoor overleden. Ik keek eens naar binnen en zag wat kennissen. Die haalden me over om erbij te komen." Vroeger bij hem thuis behoorde dansles tot de opvoeding. "Ik ging liever sporten, maar mijn moeder stuurde me naar dansles." Frits kreeg de smaak te pakken en waagde dus ook in Culemborg een dansje. "Toen ik terugkwam zat er iemand op mijn stoel. Ik zei tegen haar: dat kost je een dans. Dat was Rietje. Nu is het dertig jaar later en dans ik nog steeds... naar haar pijpen", grapt Frits.

Via de dansavonden worden DJ Rietje en haar sidekick Frits ook gevraagd voor andere feestjes. "We vragen altijd uitgebreid naar de muzieksmaak van mensen. Al willen ze de hele avond alleen maar Duitse schlagers, of juist muziek van DJ Tiësto of Armin van Buuren. We hebben duizenden cd's." Frits deed ooit een halfslachtige poging om alle muziek in de laptop te zetten. "Maar wat een dievenwerk is dat", verzucht hij. Gelukkig weet Rietje uit haar hoofd welke nummers ze heeft. "Bij een verzoeknummer duik ik in de koffer en vind ik meestal zó wat ik zoek. Goede hersengym", lacht ze.
De hersens doen het nog goed, maar de jaren beginnen te tellen. Frits krijgt bij het sjouwen met de spullen veel hulp van Jan, Cor en Wim, anders zou het niet meer lukken. Rietje overweegt wel eens om te stoppen. "Maar ik weet dat ik veel mensen een plezier doe met het draaien."
Dat bleek wel toen het stel twee jaar geleden noodgedwongen een paar maanden stopte. Frits: "Ik kwam 's ochtends uit de douche en wilde een act doen voor Rietje, 'Wat ruist er door het struikgewas'. Ik was bij 'struik' toen ik begon te stotteren. Rietje dacht eerst dat het bij de act hoorde, maar toen ik nog net kon uitbrengen 'ik kan niet meer lullen', begon ze zich zorgen te maken. Een half uur later lag ik in het ziekenhuis. Bleek dat ik een beroerte had gehad." Twee maanden van revalideren in de Hoogstraat volgden. "In die periode hebben we 86 kaarten gekregen van mensen die ons kenden van de dansavonden."

Die acts van Frits zijn trouwens een verhaal apart. Het begon ermee dat Riet ergens iemand zag optreden als Dorus met het legendarische 'Twee motten'. "Ik vond het niet zo'n goed optreden, die man had er helemaal het postuur niet voor. Ik dacht: Frits zou daar perfect voor zijn. Stiekem verzamelde ik allerlei spulletjes. Het langst heb ik gezocht naar het bloemetje voor op zijn jas. Toen ik alles had, moest ik Frits nog overhalen", lacht ze.
Met enige tegenzin waagde Frits zich eraan, en dat was een doorslaand succes. Bij de playbackshow tijdens de feestweek haalde hij er de tweede prijs mee. Nu treedt hij af en toe op tijdens de feestjes waar Rietje draait. "Vooral bij een wat ouder publiek, die waarderen dat", weet Frits.
Rietje: "Het geheim is dat je moet aanvoelen wat het publiek wil. De mensen zijn er niet voor mij, ik ben er voor hen. Jonge DJ's zien dat precies andersom."

'Bij een verzoek duik ik in de koffer en vind ik zó het nummer dat ik zoek'