• Fietsenstalling bij busstation achter Van de Valk.
• Fietsenstalling bij busstation achter Van de Valk. Foto: Dick Aanen

Tweede leven voor weesfietsen

vianen • De gemeente Vianen gaat actie ondernemen tegen fietsen die weken- of zelfs maandenlang ergens in de stad worden gestald, zonder dat de eigenaar er verder naar omkijkt. De zogenaamde weesfietsen.

Weesfietsen missen vaak essentiële onderdelen, zoals een zadel of een stuur en zijn om die reden ontsierend voor het straatbeeld. Vooral bij de fietsenstalling bij de bushalte richting de oprit naar de A27 (achter Van de Valk) staan fietsen soms wekenlang ongebruikt. "Ze zijn echt een sta-in-de-weg", zei burgemeester Wim Groeneweg vorige week tijdens het persgesprek

Gelabeld

Hij kondigde aan dat de gemeente actief gaat optreden tegen weesfietsen. 'Verdachte' fietsen zullen worden gelabeld, zodat na verloop van tijd ook daadwerkelijk kan worden vastgesteld of het weesfietsen betreffen.

De eigenaar van een mogelijke weesfiets heeft eerst minimaal vijf dagen om zijn/haar gestickerde fiets weg te halen van de plaats waar deze is achtergelaten. Stickers worden aan de fiets geplakt door de BOA's. Daarna wordt de fiets opgehaald door medewerkers van de Stadswerf en daar ook opgeslagen. De eigenaar van een weesfiets heeft dan nog dertien weken de gelegenheid om zijn fiets op te halen bij het fietsdepot.

Gerepareerd

De meeste weesfietsen worden echter niet opgehaald. De verwijderde weesfietsen zullen in dat geval, na de termijn van 13 weken, worden aangeboden aan vrijwilligers van de Bewoners Organisatie Monnikenhof (BOM), die de fietsen repareren en weer rijklaar maken. De fietsen krijgen daarna een tweede leven voor goede doelen, bijvoorbeeld stichting Leergeld of Vluctelingen Steunpunt Vianen.

Het is volgens de gemeente niet de bedoeling dat de fietsen weer worden teruggegeven aan de (rechtmatige) eigenaar. "Aangezien deze eigenaar eerder ook niet gevonden is, of zich gemeld heeft."