Integriteitstoets voor horeca-ondernemers

vianen • Horeca-ondernemers die bij de gemeente Vianen een exploitatievergunning aanvragen, worden voortaan onderworpen aan een strenge integriteitstoets. De toets geldt ook voor ondernemers die al zo'n vergunning hebben.

Eind maart 2015 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de exploitatievergunning in te voeren en de Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen (Bibob) toe te gaan passen. De wet geldt in Vianen voorlopig alleen voor de horeca.

De Wet Bibob stelt bestuursorganen in staat om een beschikking, zoals een subsidie of een vergunning, te weigeren of in te trekken wanneer er ernstig gevaar bestaat dat de beschikking mede gebruikt zal worden voor het benutten van voordelen uit strafbare feiten. Het kan bijvoorbeeld gaan om witwassen van crimineel verkregen gelden, het plegen van strafbare feiten of wanneer er een redelijk vermoeden bestaat dat ter verkrijging van de beschikking een strafbaar feit is gepleegd.

De Wet Bibob zal in Vianen worden toegepast op de drank- en horecavergunning, de nieuw in te voeren exploitatievergunning en de aanwezigheidsvergunning voor kansspelautomaten. "De Wet Bibob is een extra instrument waarmee kan worden voorkomen dat de gemeente Vianen ongewenst criminele activiteiten faciliteert", schrijft de gemeente in een persbericht. In het onderzoek werkt de gemeente Vianen nauw samen met partners als politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst en het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum.

Volgens burgemeester Wim Groeneweg wordt de wet Bibob niet toegepast, omdat er sprake is of vermoedens zijn van criminaliteit en georganiseerde misdaad bij de reeds aanwezige horeca. "Onze centrale ligging en de nabijheid van grote steden als Utrecht en Amsterdam maakt dat wij extra alert moeten zijn dat criminaliteit of georganiseerde misdaad niet uitwijkt naar Vianen. Juist ook omdat in de regio de Wet wel al wordt toegepast en we er niet vanuit kunnen gaan dat criminele activiteiten alleen maar in grote steden plaatsvinden"

Met dit beleid zet de gemeente volgens Groeneweg weer een stap tegen de bestrijding van criminaliteit en georganiseerde misdaad in Vianen. "We dragen bij aan het creëren van een eerlijk vestigingsklimaat voor horecaondernemers."