Digitale sociale kaart voor Vianen

vianen • De gemeente Vianen introduceerde vorige week de digitale sociale kaart. Op die manier wordt het inwoners gemakkelijker gemaakt om zelf ondersteuning te vinden.

Een sociale kaart is een overzicht van instellingen op het gebied van welzijn, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening in de brede zin van het woord. De sociale kaart verwijst naar instellingen die hulp bieden aan een bepaalde doelgroep en/of inwoners met een bepaalde (zorg)vraag.

Het is een wegwijzer naar organisaties die inwoners helpen als zij vragen hebben over meedoen in de samenleving, wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen. Dit kan zijn gericht op gezondheid en welzijn, maar ook op cultuur of sport.

Uitbreiding taken

De sociale kaart is heel handig, omdat het takenpakket van de gemeente door de overheveling van taken op het gebied van zorg en ondersteuning vanuit de Rijksoverheid flink zijn uitgebreid. De wetten die dat regelen (Wmo, Wet op de Jeugdzorg en de Participatiewet) zijn gericht op het versterken van de zelfredzaamheid van inwoners. "De gemeente geeft een steuntje in de rug en helpt inwoners verder waar dat nodig is, maar kijkt in eerste instantie naar de eigen kracht", aldus een persbericht van de gemeente Vianen.

Uitgetest

Leden van het Wmo-beraad hebben de sociale kaart uitgetest. De sociale kaart is een dynamische database: aanpassingen en aanvullingen zijn altijd mogelijk en welkom.

De sociale kaart is vindbaar via de website van de gemeente Vianen:

q www.vianen.nl/socialekaart