• Inge Broekx, Petra Smits, Puck de Haan en Suzanne Riksen.
• Inge Broekx, Petra Smits, Puck de Haan en Suzanne Riksen. Foto: Dick Aanen

Vrouwendag toont creatieve diversiteit en ondernemerschap

'Veel vrouwelijk talent in Vianen'

vianen • Dit jaar geen forumdebat over vrouwenkwesties, maar gewoon een vrolijke en vooral inspirerende avond.

"De Vrouwendag is een prachtige gelegenheid om kennis te maken met de grote variatie aan vrouwelijk ondernemerschap en vrouwelijke creativiteit in de Vrijstad", zegt Inge Broekx namens de organisatie. "En geloof me: de diversiteit aan creatieve en ondernemende vrouwen in Vianen is heel groot."

Markt

Er zijn nu al tussen 25 tot 30 vrouwelijke ondernemers die op de markt hun diensten gaan presenteren, verdeeld over diensten op het gebied van uiterlijke en innerlijke verzorging, creativiteit, vrije tijd en adviserende diensten. Van oudsher ligt de organisatie van de vrouwendag bij Via Vrouw (Mariska Eiffelaar) en het Oosterlicht College (Ans Metselaar). Ook Inge Broekx (PvdA-raadslid) is dit jaar betrokken bij de organisatie van de markt en het podiumprogramma, samen Puck de Haan van CreaBeez, kunstenaar Petra Smits en dansdocente Suzanne Riksen van Dancing4All. Petra Smits: "De markt is een heel leuke manier om jezelf te promoten en om in contact te komen met veel andere vrouwen uit Vianen."

Foodplein

Er is vanaf 19:00 uur van alles te beleven in de Prenter. Bezoekers worden verwelkomd op het Foodplein, met een grote keuze uit hapjes en drankjes. Medewerking wordt verleend door Suzette Catering, Plenty 4You, restaurant De Huyskamer en café De Rooie Reiger. Yvonne Hester van wijnkoperij De Steenen Camer serveert heerlijke wijnen.

De Vrouwendag zal ook worden gebruik als aftrap van de campagne 'Meer vrouwen in de raad'. Vrouwelijke raadsleden uit Zederik en Leerdam komen naar De Prenter om Viaanse vrouwen te enthousiasmeren. Andere vrouwelijke belangstellenden voor de markt kunnen zich opgeven via emailadres inge_broekx@live.nl.

De avond wordt spectaculair geopend door oud-wethouder Thea Schaafsma. Het podiumprogramma bevat onder andere zangoptredens van Anoushka, een optreden van een toneelgroep en een workshop van Suzanne Riksen van Dancing4All. Communicatiedeskundige Annett Keizer zal het belang van netwerken en vrouwelijke netwerkorganisaties onderstrepen. Verder zal Kirsten Robben iets vertellen over haar theatrale programma, dat zij aan het voorbereiden is in het kader van het Brederodejaar 2016. De avond is gratis, maar alleen vrouwen zijn welkom.

Het thema van Internationale Vrouwendag dit jaar is 'Sisterhood'. In Vianen wordt dat verbonden aan vrijheid en vrij zijn. Vóór, tijdens en na dinsdag 8 maart worden er op verschillende plaatsen in Vianen portretten getoond van hedendaagse Viaanse vrouwen uit allerlei sectoren, zoals cultuur, politiek, onderwijs, ondernemers, sport en maatschappelijk welzijn. De foto's zijn gemaakt door de Viaanse fotografe Marjan Versluis, die vorige maand nog een expositie had in Calcutta.


Wandeling

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag organiseren Vrouwen van Vianen in samenwerking met de Historische Vereniging een bijzondere wandeling door de stad. De wandeling staat in het teken van vrouwen van de Brederodes en andere bekende Viaanse vrouwen. Alle vrouwen zijn welkom om mee te wandelen.

Voor de wandelaarsters staan vanaf 17.00 uur soep en broodjes klaar. De wandeling zelf begint om 17.30 uur en eindigt om ongeveer 18.45 uur. Deelnemers wordt geadviseerd om voor de zekerheid een paraplu mee te nemen. Aanmelden kan tot uiterlijk 6 maart via e-mailadressen vianen@bibliotheeklekijssel.nl en viavrouw@welzijnvianen.nl of in de bibliotheek.