• Een oudere meneer met zijn zorgzame zoon.
• Een oudere meneer met zijn zorgzame zoon. Foto: Stock (Lisafx)

Alzheimercafé over het levenseinde

vianen • Het Alzheimer Café in Vianen besteedt op maandag 7 maart aandacht aan het onderwerp 'dementie en het levenseinde'.

"Het is een gevoelig onderwerp", zegt Wickey van den Brink, casemanager bij Zorgspectrum en medeorganisator van het Alzheimer Café. Dat bleek maar weer eens overduidelijk na de recente tv-uitzending over de Levenseindekliniek, waar mensen terecht kunnen komen met een euthanasiewens.

Volgens Wickey van den Brink leeft het onderwerp ook in Vianen en de kleine kernen. "Het is belangrijk dat het onderwerp in een vroeg stadium bespreekbaar wordt gemaakt, zodat wensen duidelijk zijn over zaken als levensbeëindiging bij ondraaglijk lijden, het wel of niet reanimeren en/of het wel of niet behandelen. Op het moment dat iemand met dementie de wens niet meer kan uiten is het vaak te laat."

Ondanks dat de mogelijkheid bestaat, wordt euthanasie bij (vergevorderde) dementie maar zelden toegepast. Dat blijkt uit onderzoek dat onlangs in het vakblad Medische Contact is gepubliceerd. Euthanasieverzoeken worden vaak niet ingewilligd, omdat het voor deze patiënten niet mogelijk was om hun wens te bevestigen.

Uit de taboesfeer

Wijkverpleegkundige Inge Piscaer vindt het belangrijk dat het onderwerp uit de taboesfeer wordt gehaald. Ze is ervan overtuigd dat het Alzheimer Café daartoe kan bijdragen. "Het is heel belangrijk dat je er niet alleen mee blijft zitten." Het gaat overigens niet alleen over euthanasie bij ondraaglijk lijden. Inge: "Het kan ook gaan over de vraag of bijvoorbeeld bij een hartstilstand wel of niet reanimatie plaats zou moeten vinden"

Tijdens het Alzheimer Café gaat 'kroegbaas' en psycholoog van Zorgspectrum Debby van Rhijn in gesprek met Freek Gillissen, verpleegkundig consulent, werkzaam bij het Alzheimercentrum VU Medisch Centrum.

Het Alzheimer Café is in Vianen de vaste ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, vrienden en kennissen. De bezoekers van het Café praten met elkaar over hun ervaringen met de gevolgen van dementie, over hoe zij met de veranderende situaties omgaan en over mogelijkheden voor hulp en dienstverlening. Wickey van den Brink: "Elke keer merken we weer hoe belangrijk deze bijeenkomsten zijn voor iedereen die met dementie te maken heeft. Tijdens het café ontmoeten ze lotgenoten. Ze ervaren momenten van erkenning en herkenning." Volgens van den Brink is het belangrijk dat ook mensen met dementie aanwezig zijn. "Hun bijdrage is heel waardevol."

De avond vindt plaats in het Grand Café in het Hof van Batenstein te Vianen. Aanvang 19:30 uur, inloop vanaf 19:00 uur. Voor meer informatie kan men terecht bij Wickey van den Brink: 0347- 361200.