• Komt er wel of geen BIZ op de Viaanse bedrijventerreinen?
• Komt er wel of geen BIZ op de Viaanse bedrijventerreinen? Foto: Dick Aanen

Moment van de waarheid voor biz

vianen • De Vereniging van Bedrijven in Vianen en Omstreken (VBVO) is druk met de laatste voorbereidingen voor de formele draagvlakmeting van de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) op de Viaanse bedrijventerreinen. Op zondag 28 februari aanstaande worden de stembiljetten door de gemeente verstuurd en gaat de periode van stemmen officieel in.

De VBVO wordt in de voorbereiding ondersteund door De Zakenpartner. De mensen van De Zakenpartner zorgen ervoor dat, voordat de formele draagvlakmeting start, alle ondernemers persoonlijk worden geïnformeerd over de biz en de stemmingsprocedure. Zij zijn reeds vorige week gestart met een rondgang over het bedrijventerrein waar elke ondernemer persoonlijk wordt bezocht.

Door het persoonlijk contact kunnen de voordelen, maar ook de financiële consequenties voor de ondernemers op maat worden toegelicht. Een Bedrijveninvesteringszone (BIZ) is een samenwerkingsverband tussen ondernemers in een bepaald gebied. Na instelling van een BIZ, betalen ondernemers binnen de zone een heffing aan de gemeente. Die vervolgens weer ten goede komt aan de BIZ-pot. Hieruit kunnen bepaalde investeringen worden betaald. Denk aan: het regelen van extra toezicht, zorgen voor extra verlichting, betere bewegwijzering enzovoorts.

De VBVO is groot voorstander van de BIZ: "Met de opbrengsten van de BIZ investeren we collectief in onder meer de camerabewaking en de surveillance op de bedrijventerreinen. Ook kunnen wij gezamenlijk via de BIZ meer invloed uitoefenen op de acties van de gemeente op het gebied van schoon, heel en veilig, en kunnen wij zelf ook investeren in zaken die niet behoren tot de gemeentelijke taken." De werkzaamheden van de BIZ moeten vooral de verantwoordelijkheden van de gemeente aanvullen. Niet deze gaan vervangen.


Draagvlak

Of de BIZ uiteindelijk op de bedrijventerreinen in Vianen wordt ingevoerd, is afhankelijk van het gemeten draagvlak. Van alle stemgerechtigden moet tenminste vijftig procent plus één een geldige stem hebben uitgebracht, waarvan tweederde deel voor invoering van de BIZ is.

De stemperiode loopt van maandag 29 februari tot vrijdag 25 maart. Ook tijdens de stemperiode wordt er sterk ingezet om zoveel mogelijk ondernemers mee te krijgen. Eind maart wordt de uitslag van de draagvlakmeting door de gemeente bekend gemaakt. Als de BIZ er door komt wordt de zone met terugwerkende kracht per 1 januari 2016 ingevoerd. In het centrum van Vianen is sinds 2012 een BIZ actief. Deze is destijds voor een periode van vijf jaar opgericht.