Afbeelding
Foto: Dick Aanen

Een week meedraaien op Finse school

vianen • Jordy Swan, Anne-Fleur Kooij, Roos Hermans en Ruth van Snippenberg van basisschool De Rank in Vianen zijn begin februari een weekje te gast geweest bij Finse leeftijdsgenootjes in het Finse Espoo.

Naast Finse en Nederlandse kinderen deden ook kinderen uit Ierland, Catalonië en Polen mee aan het internationale uitwisselingsprogramma Smart Moves, dat mogelijk wordt gemaakt door het Europese subsidieprogramma Erasmus+.

De Viaanse leerlingen van groep 7 werden begeleid door drie leerkrachten: Sander Bosse, Marlies Bolscher en Paula de Vlaming. Ze gingen elke dag mee naar school en verbleven 's-avonds elk in een eigen gastgezin. Verder stond een bezoek aan de bibliotheek, het Science Museum, een outdoor jeugdherberg en Helsinki op het programma. De kinderen moesten zich een weekje lang redden in het Engels. En dat ging eigenlijk heel goed, zegt Anne-Fleur. "En als we een woordje niet wisten, dan zochten we het op via Google Translate."

Het Fins onderwijs staat hoog aangeschreven in Europa. Er is meer ruimte voor creatieve zelfontwikkeling van het kind. En er is meer respect voor de leerkrachten dan bij ons, een beetje vergelijkbaar met een arts of een advocaat. Bosse was ook onder de indruk van de orde in de klas. "Als de meester of juf om stilte vraagt, dan is het binnen vijf seconden ook echt helemaal stil. Sorry, maar dat krijg ik in Nederland echt niet voor elkaar." Leuk was ook dat de leerlingen sloffen dragen tijdens schooltijd. De Rank-leerlingen hebben een goede indruk gekregen van Finland. Ruth: "Wat ik wel grappig vond is dat er om half tien 's avonds nog een warme snack wordt gegeten."