• De werkzaamheden in de vervallen boomgaard zijn gestart.
• De werkzaamheden in de vervallen boomgaard zijn gestart. Foto: Aangeleverd

Boomgaard Everdingen wordt Landgoed

everdingen • Stichting Vitaal Dorp in Everdingen is huurder geworden van 6700 vierkante meter verwaarloosde boomgaard tussen het terrein van voetbalvereniging Everstein en de achtertuinen van de woningen aan de Graaf Huibertlaan.

Burgemeester Wim Groeneweg en Gerard Walraven van de stichting hebben daarvoor een huurovereenkomst getekend.

Landgoed

De stichting gaat de boomgaard omtoveren tot Landgoed Everstein. Medewerkers van Winkel & Zo zijn inmiddels gestart met opruimwerkzaamheden. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart, tijdens de actie NLDoet, begint het echte werk, zoals snoeien van bomen, plaatsen van een hekwerk en het planten van de eerste planten en struiken.

Het initiatief wordt gezien als een volgende mooie kans om de sociale samenhang in het dorp Everdingen extra te stimuleren.

Het terrein van het beoogde 'Landgoed Everstein' ligt achter de 17de-eeuwse hoeve Everstein en naast de voetbalvelden van SC Everstein. De naam komt van het kasteel Everstein dat hier ooit in de buurt lag, vlak buiten het dorp Everdingen. In het verleden zijn er wel eens plannen geweest om op dit stukje grond woningen te bouwen. Maar voor de komende tien jaar gaan die plannen in de ijskast.
Peter ten Have heeft zich aangemeld als vrijwillig projectleider bij de werkgroep die plannen maakt voor het landgoed. De komende tijd regelt hij de werkzaamheden voor de mensen met een arbeidsbeperking en mensen in een re-integratieproject. Daarnaast regelt hij ook de benodigde vergunning en subsidiegelden.

"Er moet de komende weken nog veel gebeuren. Binnenkort zal een deel van het terrein gefreesd en geploegd worden, daarna nog eggen en dan is het eerste deel klaar voor moestuin en kunnen we gaan zaaien en planten."


Dode takken

Veel bomen hebben dode takken en sommige hebben zelfs al het loodje gelegd. Ten Have: "Die bomen zullen in elk geval worden gekapt. Alleen de bomen die nog wel vruchtdragen blijven staan." Het is ook de bedoeling dat er appel- en perenbomen worden ingeplant.
De verwachting is dat er in de zomer van 2016 al aardappelen en groenten kunnen worden geoogst. "Daarnaast krijgen we een tuinbouwkas, zodat we ook in de winter groenten kunnen verbouwen."

Verder zijn er plannen voor een jeu-de-boulesbaan. Om het terrein wordt een afrastering met een snoephaag geplaatst. Ten Have: "Bezoekers kunnen in het najaar gratis framboosjes plukken."

Dick Aanen