Afbeelding
Foto: Dick Aanen

Wethouder Landwehr bestrijdt aantijgingen over verontreinigde grond

'Geen onregelmatigheden golfbaan'

vianen • De Stichting Groene Hart en Stichting Buiten Gezond in Vianen denken daar heel anders over.

Ze zijn van mening dat de gemeente Vianen nagelaten heeft om 'effectief controle uit te oefenen op de grote hoeveelheid (verontreinigde) grond.' "Daardoor is het dit stukje veenweidegebied in het Groene Hart inmiddels onherstelbaar beschadigd."

Vorig jaar heeft de gemeente Vianen de bezwaren van beide stichtingen al ongegrond verklaard. Op die uitspraak is beroep aangetekend bij de rechter.

Industriegrond

Er zijn volgens de stichtingen aanwijzingen dat inmiddels al veel meer industriegrond is aangevoerd dan de 180.000 kuub, die in het bestemmingsplan wordt genoemd. "Evenmin is het toegestaan en toelaatbaar dat bij het ophogen industriegrond wordt gebruikt. Het gebruik van verontreinigde grond kan ook leiden tot vervuiling van het oppervlaktewater en levert een gevaar op voor het vee dat uit de sloten drinkt."

Volgens beide stichtingen heeft het waterschap Rivierenland geen vergunning verleend voor het gebruik van ophoogmateriaal met de kwaliteit industriegrond.

Odru

Landwehr wilde afgelopen dinsdag tijdens het persgesprek niet al te veel zeggen over de kwestie. Twee jaar geleden werd hij nog heel erg kwaad naar aanleiding van de protesten tegen de aanleg van de golfbaan. Maar inmiddels ligt de zaak bij de rechter en wordt wat meer voorzichtigheid in acht genomen in uitlatingen naar de pers.

De gemeente heeft volgens Landwehr de benodigde vergunningen afgegeven, nadat gebleken is dat de aanvrager aan de voorwaarden heeft voldaan. "De controle op de naleving van de voorwaarden ligt in handen van de Odru (Omgevingsdienst Regio Utrecht). Komen er signalen binnen, dan wordt er direct contact opgenomen met de Odru. Wij hebben tot op heden geen aanwijzingen dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd. Desalniettemin nemen wij ieder signaal serieus en handelen daar naar."

De kwestie speelt al vanaf eind 2013. Toen meldde de gemeente in een brief aan stichting Groene Hart dat de eigenaar de gemeente van meet af aan op de hoogte heeft gehouden van de ontwikkelingen en zijn acties. "Uw aanname dat het oorspronkelijke plan om alleen gebiedseigen grond toe te passen verlaten lijkt te worden is niet juist. Al in 2008 is dit plan verlaten en is sprake van de aanvoer van 460.000 kuub grond." Op advies van de provincie zijn minder waterpartijen gegraven, zodat er minder eigen grond beschikbaar was.

Ook de vrees van beide stichtingen dat er sprake is van honderdduizenden kuubs vervuilde grond wordt evenmin gedeeld door de gemeente. "Op de aanvoer en verwerking van grond is het Besluit bodemkwaliteit van toepassing. Dit betekent dat in principe alleen grond mag worden toegepast die net zo schoon is als de gebiedseigen grond."

De gemeente heeft altijd beweerd dat er geen strijdigheid is met het bestemmingsplan of andere wettelijke bepalingen.