• Organisatoren van Vianen on Stage: Marcel Verburg, Sylvia Bijdevier en Wynand Bijdevier.
• Organisatoren van Vianen on Stage: Marcel Verburg, Sylvia Bijdevier en Wynand Bijdevier. Foto: Dick Aanen

Stadshof biedt podium voor diversiteit aan talent

Vianen on Stage in een nieuw jasje

vianen • Net als in voorgaande jaren is de organisatie in de vertrouwde handen van Stichting Culturele Artistieke Technische Ondersteuning (SCATO) en Sylvia's Jazz.

Wynand Bijdevier, Sylvia Bijdevier en Marcel Verburg zijn al sinds de jaren negentig de grote organisatoren achter de Viaanse talentenshow, dat ook dit jaar weer plaats zal vinden op het grote podium van De Stadshof.

De opzet wordt wel iets veranderd. De optredens hoeven zich niet langer te beperken tot muzikale acts. Sylvia Bijdevier: "We zoeken diversiteit. Iedereen met een talent kan meedoen: of je nu goed bent in playbacken, dansen, jongleren, goochelen, turnen of het bespelen van een instrument. Desnoods doe je een act met je hond."

Echte ster

SCATO en Sylvia's Jazz geven de talenten van Vianen de kans om zich voor een dag een echte ster te voelen. "Met een professionele belichting, een echt podium en een ervaren jury."

De acts mogen maximaal vijf minuten duren en ook met maximaal vijf personen worden uitgevoerd. In totaal is er plaats voor twintig acts.

Aanvankelijk stond deelname van de talentenshow alleen open voor kinderen. De leeftijdsgrens is opgerekt,~om bijvoorbeeld ook pubers een kans te geven.

Professionele jury

De shows zullen ook dit jaar worden beoordeeld door een professionele jury, met onder andere burgemeester Wim Groeneweg. Wynand Bijdevier: "Het mooie is dat er voor iedereen prijs is." Ook dit jaar zal door Robert van Hensbergen een professionele foto worden gemaakt. De deelnemers krijgen een week na de talentenshow een ingelijst exemplaar overhandigd.

De Sterrenshow Vianen is eigenlijk al veertig jaar een begrip. Piet van Laere was in de jaren zeventig de grote animator. Hij organiseerde als afsluiting van de jeugdvakantieweek een grote playbackshow in de oude sporthal Helsdingen. Toen Piet met pensioen ging werd het stokje overgenomen door de technici van SCATO en Sylvia's Jazz. In de statuten van de stichting is zelfs vastgelegd dat de stichting deze grote talentenshow zal blijven organiseren.

Soundmixshow

"De Playbackshow uit de beginjaren werd meer en meer een kindersterrenshow, waarbij ook echt een beroep werd gedaan op de muzikale of artistieke creativiteit van de jonge deelnemers", zegt Marcel Verburg. "In die jaren profiteerden we natuurlijk heel erg van de populariteit van de populaire Playbackshow en Soundmix Show van Hennie Huisman."

Sylvia Bijdevier zorgde met haar dansschool Sylvia's Jazz voor ondersteuning in de vorm van dansacts en choreografie.

'Veel talent'

"Wat je eigenlijk kunt concluderen is dat Vianen barst van het talent", zegt Wynand Bijdevier. Hij denkt nog altijd met heel veel plezier terug aan al die mooie shows, die in de loop der jaren voorbij zijn gekomen. "Zoals bijvoorbeeld Bo van Vliet en Rogier van Ganzewinkel, die hier als zestienjarig broekje als techniesche ondersteuning er bij was en vervolgens daar zijn beroep van heeft gemaakt. Of Annemarie Lauretta en Sophia Mason die met haar danscrew wereldkampioen is geworden in Italië en nu beiden een opleiding doen op de DANS/Musical Academy aan de Fontys Hogeschool in Tilburg. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Linde Kersbergen, die hier een paar jaar geleden met haar hele familie op het podium heeft gestaan als de familie Von Trapp uit de musical Sound of Music."

Kaarten

Vianen on Stage begint om 20:00 uur. Kaarten zijn onder andere verkrijgbaar bij Sylvia's Jazz Studio aan de Stuartweg 25. De kosten zijn zes euro per stuk. Inschrijven kan via het e-mailadres vianenonstage@hotmail.com.