• Specialisten Laura Eijsackers en Jan Dubbers.
• Specialisten Laura Eijsackers en Jan Dubbers. Foto: Peter Verbeek

Lijf en Leven breidt uit in Vianen

vianen • Sinds Fysiotherapie Lijf en Leven Vianen zich in september 2013 vestigde aan de Ursulinenhof is het aantal specialisaties flink gegroeid. Enkele maanden geleden is podotherapeut Laura Eijsackers het team komen versterken.

Klachten aan het bewegingsapparaat kunnen allerlei verschillende oorzaken hebben, waaronder dus ook vanuit de voeten. "Ik vind al langer dat fysiotherapie en podotherapie elkaar goed kunnen aanvullen en versterken. Via de overkoepelende organisatie RondOm ben ik Laura op het spoor gekomen", vertelt Jan Dubbers, praktijkmanager van Lijf en Leven.

Laura Eijsackers, werkzaam voor Podotherapie RondOm, is sinds 2008 allround podotherapeut: iemand die in staat is de juiste behandeling te bepalen voor veel voetklachten. Toen ze werkzaam was bij de voetpoli van een ziekenhuis in Haarlem kwam ze regelmatig in aanraking met de diabetische voet. Dat deed haar besluiten om een tweejarige post HBO-opleiding te volgen om zich te bekwamen op dat vakgebied.
"Omdat diabeten vaak een verminderd of geen gevoel in hun voeten hebben krijgen ze vaak wondjes zonder dat ze daar zelf erg in hebben", legt Laura uit. "Deze patiënten, die automatisch worden doorverwezen bij suikerziekte, gevoelsverlies of vaatproblemen, hebben specifieke zorg nodig waarbij preventie centraal staat. De doelgroep is de laatste jaren fors gegroeid. Ik werk iedere vrijdag in Vianen, maar echt niet alleen met en voor diabeten."

Bij klachten aan het bewegingsapparaat kan de podotherapeut goed beoordelen of bijvoorbeeld de stand van de voeten invloed heeft op de klachten. De podotherapeut beoordeelt welke interventie er nodig is. Vaak is de combinatie van fysiotherapie en podotherapie erg dankbaar en er wordt dan ook nauw samengewerkt om elkaar te versterken en een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Het kan dus zo zijn dat iemand met bijvoorbeeld knieklachten bij de fysiotherapeut aan de slag gaat met spierversterkende oefeningen en hierbij ondersteund wordt door de podotherapeut die voor een aangepaste zool zorgt. "Het is goed en prettig om onze kennis en krachten te bundelen, voor ons, maar met name voor onze patiënten", aldus Jan Dubbers.