• Bloemen voor de huurders van de nieuwe woningen.
• Bloemen voor de huurders van de nieuwe woningen. Foto: Peter Verbeek

Van dorpshuis naar Dorpshart

lexmond • Er werd dan wel snert geserveerd, de stemming in de Lexmondzaal in het kantoor van Omnivera GWZ was opperbest. Donderdagmiddag werd daar het project Dorpshart op gepaste wijze afgesloten. "Er is een mooi project gerealiseerd dat stedenbouwkundig dik in orde is."

Historische gebouwen zijn het waard zijn om te behouden. Voor oude woningen, die niet meer voldoen aan de huidige eisen, gelden andere wetten. En daarvan was zeker sprake in de kern van Lexmond. In 2008 besloot de gemeente Zederik een krediet van 1,9 miljoen beschikbaar te stellen om een nieuw dorpshuis te laten bouwen op sportcomplex Het Bosch.

Door de sloop van het verouderde dorpshuis alsmede een rijtje eengezinswoningen uit de jaren zestig kwam een geweldige inbreidingslocatie vrij. Het ernaast gelegen achttiende-eeuwse hoekpand is compleet gerestaureerd en biedt nu ruimte aan drie appartementen. Samen met zeven hofjeswoningen maakten die deel uit van fase 1, waar in de zomer van 2013 mee is begonnen. De tweede fase, bestaande uit vier hofjeswoningen en vijf eengezinswoningen is vorig mei ter hand genomen.


Inspraak

"Er is een mooi project gerealiseerd dat stedenbouwkundig dik in orde is. Het ziet er heel verzorgd uit en voegt iets toe aan het dorp", merkte wethouder Goof Bos donderdagmiddag op. Rik Walstra, manager van Omnivera GWZ, die de toekomstige bewoners van de negen opgeleverde sociale huurwoningen 's ochtends de sleutels had overhandigd. "Vooraf is er veel inspraak geweest met tal van betrokkenen. Met oog voor kwaliteit, architectuur, duurzaamheid en veel keuzevrijheid hebben we er nu negentien prachtige woningen bij, waarvan de negen hofjeswoningen levensloopbestendig zijn."

Voorafgaande aan een gezellig samenzijn overhandigde Walstra de nieuwe bewoners een prachtig boeket.


Peter Verbeek

q www.omniveragwz.nl