Coffeeshop De Jonkheer blijft voorlopig dicht

vianen • Coffeeshop De Jonkheer blijft voorlopig dicht en mag geen softdrugs meer verkopen. Dat is de uitkomst van een rechtszaak van de twee eigenaren tegen de gedwongen sluiting van hun zaak. De enige coffeeshop van Vianen ging vorig jaar november op bevel van burgemeester Wim Groeneweg op slot.

De aanleiding voor de sluiting was de aanhouding van de twee eigenaren na de vondst van wapens en grote hoeveelheden contant geld en softdrugs in twee woningen. Bovendien trof de politie ook in de coffeeshop meer softdrugs aan dan de toegestane handelsvoorraad van 500 gram. Er zou 4,5 kilogram softdrugs hebben gelegen. Op basis van een rapport van de politie besloot burgemeester Groeneweg om de coffeeshop voor vier maanden te sluiten. Daarnaast moet de verkoop van softdrugs permanent gestaakt worden.

De twee eigenaren stapten eind vorige maand naar de Utrechtse bestuursrechter omdat ze de coffeeshop in afwachting van de uitkomst van een lopende bezwaarprocedure weer wilden openen. Ze vinden de sluiting een te zware sanctie omdat ze de coffeeshop al twintig jaar zonder enige wanklank runnen. Hun advocaat benadrukte bovendien dat coffeeshops vaak noodgedwongen meer voorraad hebben dan is toegestaan. "Dat is inherent aan het gedoogbeleid", meende hij. Bestuursrechter T. Pavicevic oordeelde echter in het voordeel van de gemeente. Volgens de rechter mocht de burgemeester in zijn besluit ook de vondst van de softdrugs en het contante geld in de twee woningen meewegen. "Niet gezegd kan worden dat deze vondsten los gezien moeten worden van de exploitatie van de coffeeshop", aldus de rechter in zijn schriftelijk vonnis. In het vonnis staat dat er in de twee woningen 48 kilogram softdrugs en 397.000 euro aan contant geld is gevonden.

Volgens de rechter hoefde de gemeente er ook geen bijzondere rekening mee te houden dat de coffeeshop jarenlang zonder incidenten werd geëxploiteerd en was de sluiting van vier maanden 'niet disproportioneel of getuigen van een onevenredige belangenafweging'.