• Historicus Sander Wassing vertelt over Van Brederode.
• Historicus Sander Wassing vertelt over Van Brederode. Foto: Dick Aanen

Boeiende lezing over Van Brederode

vianen • Ruim 50 cursisten Vianologie luisterden zaterdagmorgen in de Burgerzaal van het stadhuis naar een boeiende lezing van de jonge historicus Sander Wassing over Hendrik van Brederode.

De 'onstuimige' Van Brederode, heer van Vianen, was in 1566 van beslissende betekenis in de beginperiode van de opstand tegen koning Filips II van Spanje. Hij stond aan het hoofd van het Verbond van Edelen, toen deze op 5 april 1566 in Brussel een Smeekschrift aanbood aan landvoogdes Margaretha van Parma. Sander Wassing vertelde met veel gevoel voor detail de overige gebeurtenissen in dit voor de Nederlanden zo belangrijk jaar. Onder andere over de Beeldenstorm, de komst van de hertog van Alva en de instelling van de zeer gevreesde Raad van Beroerten. De Raad van Beroerten sprak meer dan 12.000 doodsvonnissen uit na de Beeldenstorm. In Vianen waren dat er 44, waarvan er uiteindelijk 24 werden geëxecuteerd. Een hoog percentage.

Emden

Ook Hendrik van Brederode was vast en zeker door ophanging aan zijn einde gekomen, ware het niet dat hij in 1567 tijdens zijn ballingschap in Emden overleed. Volgens sommigen als gevolg van een longontsteking, maar zijn vroegtijdige dood zou ook veroorzaakt kunnen zijn door overmatig drankgebruik.

De lezing van Wassing was de eerste in een serie van negen over de geschiedenis van Vianen. Onder het geboeide publiek bevonden zich ook burgemeester Wim Groeneweg en Coert van Ee van Zederik, die herstellende is van een ernstig auto-ongeluk.