• Een boogbrug in Calcutta, met op de achtergrond de Boogbrug in Vianen.
• Een boogbrug in Calcutta, met op de achtergrond de Boogbrug in Vianen. Foto: Dick Aanen

Marjan Versluijs: 'Veel gemeenschappelijk met Nederland'

Viaanse fotografe exposeert in Calcutta

vianen • Ze laat foto's zien die ze tijdens haar vorige bezoek in 2009 aan deze miljoenenstad heeft gemaakt. De foto's heeft ze via het grafisch computerprogramma Adobe Photohop gecombineerd met foto's van Nederland.

De dertien combinaties hebben betrekking op onder andere architectuur, natuur en straattaferelen. Ook haar woonplaats Vianen is prominent in beeld met de Grote Kerk, de Lek, de Lekbrug en de vrijmarkt. Verder zijn er foto's te zien van Utrecht, Amsterdam, de Achterhoek en Dordrecht.

"Het zijn dertien combinaties geworden waarin ik in twee foto's de overeenkomsten/verschillen tussen India en Nederland laat zien." De layout van de foto's benadrukt het gemeenschappelijke karakter: het passepartout van de één is onderwerp van de ander en vice versa. De achtergrond is steeds afgedrukt in sepia.

Grappige mengeling

De expositie is volgens Marjan een grappige mengeling geworden van de Indiase en westerse cultuur. "Door naar de foto's te kijken komt als vanzelf het antwoord op de vraag 'Zijn India en Nederlad echt verschillend, of lijkt dat maar zo? Het is heel makkelijk om de verschillen te benadrukken tussen de rommelige en chaotische beelden van Calcutta en het keurig georganiseerde Nederland. Er is daar heel veel rotzooi op straat, maar eigenlijk hebben we heel veel gemeenschappelijk. Zij hebben hun eigen momenten, die hebben wij ook. Een markttafereel in Calcutta verschilt eigenlijk helemaal niet zoveel van de Vrijmarkt in Vianen."

Afgelopen periode heeft ze verschillende exposities ingericht. Zoals in de expositieruimte (v/h) Wasserij Johanna in Woerden en in de synagoge in Buren. De expositie in de pop-up galery aan de Voorstraat in Vianen (samen met Gijs Baars en Jan Cor van Manen) was zeer succesvol. Foto's van de Viaanse fotografe werden genomineerd voor de titel 'Wildlife Photographer of the Year' van de Wildlife Community.

Digitale fotografie

Marjan Versluijs fotografeert al vanaf haar jeugd. Op haar website www.zenwfotografie.nl zijn prachtige fotoseries te zien van bijzondere landschappen, ondergelopen Lekuiterwaarden, gevels, kerken, oldtimers, markten en steden als Rotterdam, maar ook een verlaten dorp in de buurt van Antwerpen. Voor een gymnasium in Utrecht fotografeert ze door het jaar heen schoolactiviteiten.

Marjan stapte pas heel laat in haar carrière over van analoge naar digitale fotografie. Ze was aanvankelijk helemaal niet gecharmeerd door de resultaten van digitale camera's. Ze miste de doka: de geuren van de van de chemicaliën en de magie van het zelf afdrukken.

Maar inmiddels is ze een enthousiaste photoshopper geworden. "Digitale fotografie heeft zoveel gebracht. Er is zoveel meer mogelijk dan met analoge fotografie. Ik ben inmiddels helemaal om."

Klus

Het samenstellen van de foto's voor de expositie in Calcutta was nog een hele klus. "Van duizenden foto's heb ik er uiteindelijk dertien gekozen. Ik ben een perfectionist, dus daar ben ik weken mee bezig geweest."

Marjan is zeer tevreden over het eindresultaat. "De foto's zijn prachtig afgedrukt op mat artpapier. Dat is duur, maar dat is het zeker waard."

DHL

De afgedrukte foto's heeft ze via DHL laten verschepen naar India. Vorige week is ze zelf vertrokken. Marjan: "Het is overigens een heel gedoe om zo'n expositie te organiseren. Je moet zorgen voor een uitnodigingsbrief van de galerie. En je hebt een business-visum nodig. Het kost veel tijd, maar je leert er ook veel van. De volgende keer is het al een stuk makkelijker."


Dick Aanen