• Betrokken bij Brederodes: Tim van Breukelen, René de Blok en Sjaak Baars.
• Betrokken bij Brederodes: Tim van Breukelen, René de Blok en Sjaak Baars. Foto: Peter Verbeek

Brederodes: stap voor stap naar boven

vianen • Vergeleken met vijf jaar geleden staat de zaterdagselectie van Brederodes er rooskleurig voor. Sjaak Baars legde destijds het bommetje, René de Blok stortte het fundament terwijl Tim van Breukelen bezig is daar een stevig geraamte op te bouwen.

In de zomer van 2010 liet clubman Baars zich ontvallen veel moeite te hebben met het grote aantal voetballers dat de club vroegtijdig de rug toekeerde. Hij merkte tevens op dat niet het zondag- maar het zaterdagvoetbal de overhand zou krijgen. In zijn ogen zou het beleid van Brederodes zich daar in toenemende mate op moeten richten. In dat geval sloot hij niet uit dat de zaterdagtak zich in vijf seizoenen op zou kunnen werken van de vijfde naar de tweede klasse. Dat gaat een jaartje langer duren, maar Baars krijgt wél gelijk!

Moeras

In 2012/2013 keerde René de Blok terug naar Brederodes, als speler/trainer van de zaterdagselectie. "Een bewuste keuze. Ik zag meer toekomst voor het zaterdag- dan voor het zondagvoetbal. Voordien was ik al de boer op gegaan, en toen ik wist dat er spelers waren die mee wilden werken om Brederodes, waar het verloop groot was, uit het moeras van de vijfde klasse te trekken, ben ik het avontuur aangegaan."

Met verloren zonen Kevin Valkenburg, Michiel Verweij en Ruben de Gans, en oud-speler Hans van Doorn als coach op de bank, promoveerde Brederodes dat seizoen naar de vierde klasse. Na te terugkeer van Mark Daalderop werd de groep nóg sterker, en dat leidde tot een volgend kampioenschap.

Met de komst van Kevin Kroeze en Tim van Breukelen volgde vorig seizoen een nieuwe kwaliteitsinjectie. Bovendien werden jeugdspelers Dennis Bouwman, Mike de Groot en Kevin Bosch ingepast. "Door mijn gezin, werk en studie was een functie als speler/trainer niet meer te combineren", vertelt De Blok. "Het kwam mijn spel niet ten goede, en het was voor mij een bevrijding dat Tim mij halverwege het vorige seizoen afloste als trainer."

Geroutineerde spelers

Van Breukelen zag dit seizoen niet alleen Benjamin de Gans kiezen voor Brederodes, er kwam ook een aantal geroutineerde spelers van UVV over. En wonderwel paste iedereen in het pulletje. Met assistent Ellery Essajas zette hij daarnaast een strakkere organisatie neer. De staf werd uitgebreid met een technisch coördinator, een fysiotherapeut, een wedstrijdanalist, een herstel- en een looptrainer. "Halverwege het seizoen staan we er riant voor, maar we zijn er nog niet. Als we de reeks tegen Groot-Ammers, Everstein en De Alblas tot een goed brengen zijn we écht een eind op weg naar de tweede klasse."


Peter Verbeek