Rotaryleden naar India

regio • Een team van zeven Rotaryleden uit regio Utrecht vertrekt donderdag 18 februari naar India. Zij gaan als vrijwilliger deelnemen aan de 'National Immunization Days', waarbij 164 miljoen kinderen in de leeftijd tot vijf jaar gevaccineerd worden tegen polio.

Polio (kinderverlamming) is een ziekte, die nog steeds slachtoffers maakt. De Rotarians zullen ter plaatse deel gaan uitmaken van lokale gezondheidsteams en samen met professionele gezondheidswerkers en vrijwilligers ruim een week actief zijn in Uttar Pradesh in het noordoosten van India. Het team staat onder leiding van de Nieuwegeinse arts, Albertine Perre.

Rotary heeft zich de laatste jaren sterk gemaakt voor het uitroeien van polio met de campagne 'End Polio Now'. Deze strijd blijkt succesvol. Bij de start van de campagne in 1985 kwamen er wereldwijd nog 350.000 nieuwe poliogevallen per jaar bij, in meer dan honderdtwintig landen. In 2015, dertig jaar later, zijn dat er nog slechts 71, in Pakistan en Afghanistan. Men verwacht dat polio in 2018 wereldwijd uitgeroeid zal zijn.

Voor India geldt dat, dankzij de jaarlijkse vaccinatiecampagnes, nu voor het vijfde jaar op rij geen nieuwe gevallen van polio zijn gemeld. Het is echter noodzakelijk om de vaccinaties te blijven uitvoeren om nieuwe poliogevallen te voorkomen. Daarom organiseert men jaarlijks in heel India nationale vaccinatiedagen.

Finish

Albertine Perre, lid van Rotaryclub Vianen-Vreeswijk, benadrukt het belang van de campagne: "We zijn met Rotary al jaren met deze campagne bezig en feitelijk heel dicht bij de finish. We hebben een unieke kans om deze ziekte te stoppen. Wij zullen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat we geen enkel kind missen."

Het wereldwijde initiatief voor de bestrijding van polio is een partnerschap van de World Health Organization, Rotary International, het Amerikaanse Centre for Disease Control en Prevention, het VN-Kinderfonds (UNICEF) en de Bill & Melinda Gates Foundation.

Sinds 1985 heeft Rotary meer dan één miljard dollar voor de campagne 'End Polio Now' bij elkaar gebracht en heeft men zodoende meer dan twee miljard kinderen in 122 landen kunnen immuniseren.