• In de proefles was ook aandacht voor concentratieoefeningen.
• In de proefles was ook aandacht voor concentratieoefeningen. Foto: Peter Verbeek

Stoere Start leert kinderen leren

regio • Via de training 'Ik Leer Leren' gaat Daphne Hoogendoorn, coach van Stoere Start, de toekomstige en huidige brugklassers slimme handvatten aanreiken om makkelijker en efficiënter te leren. De afgelopen weken heeft ze, op diverse scholen in de regio rond Vianen, proeflessen gegeven. Onlangs gebeurde dat in groep 8 van de Meester Vosschool in Hagestein.

Over pakweg een half jaar gaan de kinderen van de hoogste groepen van het basisonderwijs naar het middelbaar onderwijs. Veel van hen krijgen moeite met die totaal andere situatie, waarin ze meer op zichzelf zijn aangewezen dan in hun vertrouwde en beschermde omgeving het geval was. In het eerste jaar op de middelbare school komen veel leerlingen in de knel door de grote overgang met de basisschool: het plannen en organiseren van al hun werk is helemaal nieuw voor hen. Juist voor de kinderen die gemakkelijk leren: die hebben de jaren ervoor niet zoveel hoeven doen, en hebben nooit een goede leerstrategie aangeleerd.
Veel middelbare scholen besteden in de mentorlessen aandacht aan werken met roosters en het plannen van huiswerk maken. "Bij leren komt echter méér kijken", vertelt Daphne. "Via een toegankelijk programma van vijf lessen van anderhalf uur, dat in gescheiden groepjes van maximaal acht schoolverlaters of brugklassers wordt aangeboden, gaan we onder andere in op leervoorkeuren en een eigen manier van leren. Ook faalangst en hoe je motivatie kunt hebben en houden, slim plannen, je werk makkelijk organiseren, hoe jij je het beste kunt concentreren en je hersenen optimaal gebruiken voor het onthouden van lesstof zijn onderdelen. Kortom: we leren de kinderen HOE ze kunnen leren."

Tijdens de proefles in Hagestein laat Daphne Hoogendoorn de kinderen daar vast kennis mee maken. Aan de hand van een voorbeeld van een belangrijke gebeurtenis in hun leven: hoe hebben ze leren fietsen? "Wat kunnen jullie nu wél wat je daarvoor niet kon?" Dat bleek een aardig scala te zijn: met losse handen fietsen, slippen en wheelies maken. Door te oefenen gaan dingen steeds beter en makkelijker en worden ze een automatisme. Alle vijf bijeenkomsten hebben een eigen thema, en kennen een vaste structuur waarin rust en activiteiten elkaar afwisselen. Samen met Daphne ontdekken de kinderen hun persoonlijke leerstrategie. Elke bijeenkomst wordt afgesloten met een eigen leerplan met helpende acties. Op die manier wordt leren niet alleen gemakkelijker, maar ook leuker! "We hebben best wel handige tips meegekregen", was na afloop van de proefles de mening van vrijwel alle leerlingen van de Meester Vosschool.

Voor meer informatie: info@stoerestart.nl of 06-21168735.

q www.stoerestart.nl