• Hanneke van der Leun, Maria de Jong-Middelkoop en Inge Broekx.
• Hanneke van der Leun, Maria de Jong-Middelkoop en Inge Broekx. Foto: Aangeleverd

Vrouwelijke raadsleden in Vijfheerenlanden starten campagne

Te weinig vrouwen in gemeenteraad

vijfheerenlanden • Vrouwen laten het afweten in het lokale bestuur: te druk. En nog vaak heerst in de raad een mannensfeertje. Dat concluderen onderzoekers van het Kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in het vorige week verschenen onderzoeksrapport 'Vrouwenstemmen in de raad'.

Gemeenteraden bestaan grotendeels uit mannen; in 2015 was 28% van de gemeenteraadsleden vrouw. De participatie van vrouwen in gemeenteraden is laag in vergelijking met de landelijke en provinciale politiek, en stijgt maar langzaam: met 2% tussen 2010 en 2014. Vrouwen uit etnische minderheden zijn nog slechter vertegenwoordigd.

Vrouwen worden niet alleen minder vaak gekozen in gemeenteraden dan mannen, ze stromen relatief vaak tussentijds uit, vooral jonge vrouwen tot 40 jaar. Ook hebben de partijen die een groot deel uitmaken van alle gemeenteraden, relatief een klein aandeel vrouwelijke raadsleden, vooral bij lokale partijen en het CDA.

Vijfheerenlanden

In de gemeenteraden in de Vijfheerenlanden komt het percentage op 17,6 procent, negen van de 51 raadsleden. "Dat komt nog lang niet in de buurt van het landelijk gemiddelde van 28 procent", zeggen de drie politiek actieve vrouwen. "En dat is eigenlijk al veel te laag. De colleges van burgemeesters en wethouders van de Vijfheerenlanden-gemeenten blijven helemaal achter: Deze bestaan voor honderd procent uit grijze mannen.

Het verhogen van het percentage van vrouwen in de gemeenteraden heeft volgens Inge Broekx veel voordelen. "Zo wordt de representativiteit van de gemeenteraad als volksvertegenwoordiging verbeterd en kan diversiteit net iets meer nuance brengen in het debat. Overigens geldt dit natuurlijk ook voor vertegenwoordiging vanuit etnische minderheden. Meer vrouwen in de raad betekent ook de meerwaarde van een divers samengesteld team en er zal meer politieke aandacht zijn voor onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden."

Participatie

Uit het onderzoek van Atria komt naar voren dat voor de participatie van vrouwen in de gemeenteraden laag is in vergelijking met de landelijke en provinciale politiek. Inge Broekx: "Raadslid zijn ook gewoon heel erg leuk en dat verhaal moet verteld worden,"

Inge, Hanneke en Maria willen tijdens evenementen vrouwen informeren over de mogelijkheden die er zijn om politiek actief te worden. "Op een hele laagdrempelige manier, ongeacht welke politieke partij de voorkeur heeft. De vrouwen kunnen contact met ons opnemen en bijvoorbeeld vrijblijvend een fractie- of bestuursvergadering bijwonen."

'Mooie uitdaging'

De politiek lijkt altijd een wereldje waar je moeilijk tussen kan komen. De drie actieve vrouwen proberen de drempel te verlagen. "Wij willen vrouwen hierin begeleiden en laten zien dat er in de lokale politiek juist ook voor vrouwen mooie uitdagingen liggen. Wij hopen allereerst dat alle politiek actieve vrouwen in de Vijfheerenlanden ons initiatief steunen, maar hopen dat vrouwen buiten onze gemeenten onze oproep ook willen delen."

Monopolie

Inge: "We hopen een aantal vrouwen over de streep te kunnen trekken om actief te worden in de lokale politiek. Het zou mooi zijn als het percentage vrouwen in de Vijfheerenlandse gemeenteraad het landelijk gemiddelde zou overstijgen. En uiteraard hopen wij het mannelijk monopolie in de colleges van burgemeesters en wethouders te doorbreken."

Inge heeft ook haar vrouwelijke collega-raadsleden in Vianen uitgenodigd om mee te doen.

Geurt Mouthaan/Dick Aanen