Burenverzet tegen woning bij Lekdijk

vianen • Een groep bewoners van de Goudenregenstraat in Vianen wil niet dat er aan de overkant van hun drive-in-woningen een kolossaal nieuw huis wordt gebouwd. Het huis is gepland op het groene gedeelte pal tegen de Lekdijk aan.

De bewoners hebben een zienswijze ingediend tegen het ontwerp-bestemmingsplan Goudenregenstraat.

Het perceel grond heeft nu nog de bestemming 'Tuin' en is onbebouwd. De grond maakt onderdeel uit van een groter perceel grond, waarop een woning aanwezig is en enkele schuren.

De gemeente Vianen heeft veertien jaar geleden al een keer aangegeven in principe mee te willen werken aan de bouw van een woning op deze locatie. Omdat het perceel deel uitmaakt van een groenzone moet het bouwsel onopvallend blijven, dus zo ver mogelijk naar achteren. Ook de bouwmassa mag niet te groot zijn. De voorgevelrooilijn moet minimaal 20 meter vanaf het hart van de Goudenregenstraat komen te liggen. De woning mag maximaal 10 meter hoog zijnf, de goothoogte 6 meter.

Verstoring uitzicht

De bewoners zijn echter fel tegen. "Wij kochten de drive-in woning aan de Goudenregenstraat in de wetenschap dat het gebied tussen onze straat en de Lekdijk niet bebouwd zou worden."

De bewoners vinden een bouwblok van 12 x 12 meter en een bouwhoogte van maximaal 10 meter niet echt onopvallend. "Het nieuw te bouwen huis zal recht tegenover onze woning komen. Gezien het feit dat wij in een drive-in woning wonen waarbij de woonlaag op de eerste verdieping is gesitueerd, zal dit het huidige uitzicht behoorlijk verstoren."

Verder wordt bezwaar gemaakt tegen de breedte van de uitrit: zes meter. "Dat is even breed als de hele straat." Een huis op deze locatie zal er ook voor zorgen dat er nog minder plek is om te parkeren." In de plannen worden drie parkeerplaatsen opgeofferd. Twee compensatie parkeerplaatsen zal er volgens de bewoners voor zorgen dat een deel van de groene omgeving gaan verdwijnen. "Als dit ontwerp-bestemmingsplan tot uitvoer komt zal er in de toekomst zeker geen sprake meer zijn van plezierig wonen." De bewoners vrezen verder schade aan hun huizen door hei- en bouwwerkzaamheden.

Verder wordt volgens de indieners van de zienswijze ook geen rekening gehouden met de hoge archeologische verwachtingswaarde. "Op deze bestemming mag niet gebouwd worden, tenzij er een archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden."