Wethouder Frank Meurs na kritiek team Autena:

'Afspraken met Eneco zijn waterdicht'

vianen • "De afspraken die we met Eneco hebben gemaakt zijn waterdicht."

Meurs reageerde afgelopen dinsdag tijdens het wekelijkse persgesprek op een brief van Team Bescherm Autena. Daarin wordt aandacht gevraagd voor de problematiek rond de windmolens in Houten en Nieuwegein. Volgens de bewoners is na een kritisch rapport van Copernicus Instituut van de Universiteit van Utrecht en het programma De Monitor van KRO-NCRV (15 november 2015) 'onomstotelijk aantoonbaar gemaakt' dat Eneco 'een onbetrouwbare partij' is. "Dit geeft ons ten zeerste te denken en is voor ons een gerede aanleiding onze zorg andermaal aan u kenbaar te maken."

Vooral de anterieure overeenkomst (met beperkende operationele voorwaarden) komt volgens de bewoners 'als gevolg van de huidige kennis van de realiteit in een ander daglicht te staan'. "De gerechtvaardigde vraag werpt zich op welke waarde hieraan nog mag en kan worden toegekend. Temeer daar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de gemeente Vianen wat betreft de controle hierop ook niet voldoende deskundig is toegerust." Wethouder Frank Meurs bestrijdt dit: "Vianen heeft voor de controle van alle milieuregels samen met een aantal andere gemeenten de Omgevings Dienst Regio Utrecht (ODRU) in het leven geroepen. Ook de gemeenteraad heeft over het werk van de ODRU nog nooit een onvertogen woord laten vallen." Overigens is Houten niet bij de ODRU aangesloten.

De bewoners zeggen aanwijzingen te hebben dat Eneco een voorkeursbehandelnig heeft in het geval van klachten door de burgerij. "Dat geeft onmiskenbaar aan dat het vertrouwen van B&W in Eneco het vertrouwen in de burgerij overstijgt." Het vertrouwen van b&w in Eneco is misplaatst, vindt het team Autena. "Dat de ontmaskering van de ware Eneco gebaseerd is op feiten boekdelen spreekt en zich kenmerkt in de aangetoonde dubieuze praktijken, die de schijn van corruptie niet meer maskeren, geeft ons alle reden hierop met nadruk te wijzen."

WOB

Volgens het team Autena hebben de inwoners van Vianen recht op absolute en ondubbelzinnige duidelijkheid en inzicht in alle documenten van door de gemeente gemaakte en nieuwe herziene afspraken met Eneco. Ze doen een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).
Tijdens het debat over de windmolens in 2014 heeft CDA-raadslid Bram Schoonhoven al gevraagd om aanscherping van de anterieure overeenkomst tussen de gemeente en Eneco. Wethouder Meurs heeft dat toegezegd. Tijdens de raadsvergadernig van 15 december meldde hij dat de juridische afhandeling van het geluidsniveau vertraging heeft opgelopen. Dit is volgens hem voor een groot deel te wijten aan de gemeente. De juridische afdeling is druk geweest met andere processen. In de eerste maanden van 2016 zullen wel de geluidsproeven worden uitgevoerd in de buurt van de huizen die bij de windmolens in de buurt staan. Frank Meurs: "Geluidsniveau is bovendien slechts één van de elementen van geluidsoverlast, en het blijkt moeilijk aan deskundigen uit te leggen dat wij net op dat ene element de nadruk willen leggen in een op zich al vrij rumoerige omgeving."