• Een stereofoto van Job van de Groep van het praalgraf van Brederode.
• Een stereofoto van Job van de Groep van het praalgraf van Brederode. Foto: Job van de Groep

Expositie 'Facetten van Brederode in 3D'

vianen • Vanaf 17 februari is in galerie Lucas Mens aan de Voorstraat in Vianen een expositie van stereofoto's te zien van de Viaanse fotograaf Job van de Groep, getiteld 'Facetten van Brederode in 3D'.

De officiële opening wordt aanstaande zaterdag 13 februari verricht door Suzanne Mol en Iris Dik en Dennis Boersma, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Stereografie. Mol en Dik zijn de organisatoren van het Brederodejaar 2016.

De 3D-foto's zijn gekoppeld aan leden van de voor Vianen belangrijke 'historische' familie Van Brederode in het tijdvak van circa 1228 tot circa 1684. De motivering voor zo'n koppeling is beschreven in de toelichtende tekst bij de betreffende foto.

Job van de Groep is al van jongs af aan geobsedeerd door de fotografie. Hij maakte in zijn leven duizenden dia's en foto's tijdens vele reizen over de hele wereld.

Van de Groep is in de ban geraakt van 3D-fotografie toen hij na het overlijden van zijn schoonvader een prachtige Iloca 3D-camera erfde. Sindsdien is hij zich in deze tak van de fotografie gaan verdiepen. Een mooie selectie van die foto's was te zien tijdens de tentoonstelling 'Beleef Vianen in 3D' in het Stedelijk Museum in Vianen (september 2010 tot maart 2011). Hij exposeerde daar samen met zijn grote Vianense voorbeeld Hugo de Wijs. "Ik vind het een fascinerende hobby. "Het mooie is dat 3D-foto's een veel realistischer beeld geven van de werkelijkheid. Ik ben vooral geïnteresseerd in taferelen waarin de ruimte essentieel is. Dat triggert mij."

Technieken

Voor de presentatie van de stereofoto's voor de tentoonstelling 'Facetten van Brederode in 3D' zijn twee technieken toegepast: de lenticulaire 3D-foto's (met "ribbeltjes" - zoals de twee foto's die nu in de vitrine van het stadhuis staan) maken gebruik van de positie van de ogen van de toeschouwer, waardoor een hulpmiddel, zoals een 3D-bril, niet nodig is. De foto's zijn gedrukt en verwerkt door Geocarto International te Hong Kong, een bedrijf dat is gespecialiseerd in lenticulaire 3D-prints op basis van stereoparen. Voor het bekijken van de zogenaamde anaglyfe stereofoto's is een rood-blauw 3D 'leen'-brilletje nodig, dat bij de foto hangt. De nummers van foto's zijn in een stamboom geplaatst. Deze stamboom is opgemaakt door Brederodekenner Hans Kluit en bevat vrijwel alle Heren van Brederode in die periode, maar "overbodige" broers, zusters en bastaardtakken zijn weggelaten, op die van Anna Simonsdochter na.
"Twee foto's zijn in de jaren '70 gemaakt door Hugo de Wijs, alle andere stereofoto's zijn van mijn hand." Job van de Groep is tevens samensteller en inrichter van deze expositie. Twee originele historische schoolplaten zijn door 3D-vriend Jaap van Loon (Maassluis) van 2D naar 3D geconverteerd! "Heel spectaculair", zegt Job van de Groep.